Stress de boosdoener om niet te niksen

Volgens onderzoeker klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam S. Schweizer is chronisch stress een grote oorzaak waarom je niet makkelijk kan niksen. Ze zegt: ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen onder chronische stress steeds inflexibeler worden en zich afsluiten voor een alternatieve aanpak. Je gaat koppig volharden in bekende patronen, zelfs al wéét je ergens best dat die niet werken. Ziedaar waarom we uitgerekend na een drukke week die stofvlokken rond onze voeten geen seconde langer verdragen – al moeten we midden in de nacht de koude kelderkast in om de stofzuiger te pakken, en liggen we daarna stuiterend van de adrenaline in ons bed. Kortom, het geniepige aan stress is dat je, als je eenmaal flink opgefokt bent, er vaak toe neigt dat vuurtje zelf verder op te stoken’.

Het kan op korte termijn effectief zijn, maar op langer termijn zeker niet. Door altijd maar door te gaan geniet je minder van de mooie of fijne momenten, maar je geeft je brein ook niet de ruimte voor nieuwe ideeën, nieuwe inzichten of creatieve oplossingen.

 

Tips om te niksen

  • Stel natuurlijke rustmomenten, zoals een koffie pauze, even rustig naar de wc of tijd nemen voor je lunch niet uit. Maak bewust tijd om even niet meer te ‘jagen’.
  • Neem vermoeidheid serieus; het is een teken dat het tijd is voor herstel. Voel je de neiging om toch van alles te gaan doen omdat het ‘moet’? Laat het gevoel er maar gewoon zijn zonder dat je er wat mee doet. Vaak zie je dat dit gevoel langzaam afzakt.
  • Plan tijd in je agenda om iets voor jezelf te doen wat ontspant. Doe iets wat je op dat moment wilt of behoefte aan hebt in plaats van wat ‘moet’.
  • Maak een prioriteitenlijsten met niet als doel wat je moet doen, maar wat je wilt doen/waar je behoefte aan hebt op dat moment.

 

Je hebt recht op rust en dit hoef je echt niet eerst te verdienen.

 

Bron: www.psychologiemagazine.nlwww.inspirerendleven.nl