Oorzaken van obesitas

Het is geen onbekend gegeven dat er steeds meer mensen overgewicht en obesitas krijgen. De oorzaak van obesitas is niet altijd een kwestie van teveel eten en te weinig bewegen. Factoren als gebruik van medicatie, erfelijkheid en genetische aanleg, medische, sociale, emotionele en psychische omstandigheden spelen eveneens een rol. Trek dus niet te snel het oordeel dat iemand simpelweg alleen teveel heeft gegeten.

 

Iemand met obesitas kent geen honger?

Vet in je lichaam maakt het hormoon leptine aan. Leptine heeft als nut dat het je hersenen informeert hoeveel energie er in je lichaam ligt opgeslagen en stuurt hierbij het verzadigingsgevoel aan. Heb je weinig lichaamsvet, dan maak je weinig leptine aan en voel je je minder snel verzadigd. Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine er wordt aangemaakt. Je zou denken dat iemand met veel vet juist sneller verzadigd is, maar dat is helaas niet zo. Vaak zijn mensen met obesitas leptineresistent. Het gevolg is dat leptine minder goed haar signaal doorgeeft. Ondanks de hoge leptinespiegels ervaren obese mensen daardoor toch veel honger. En wat doe je als je honger hebt? Je gaat impulsiever reageren en komt sneller in de verleiding om minder gezonde keuzes te maken.

 

Stop met fatshaming

Obesitas is vaak een onbegrepen ziekte die meestal onderschat wordt. Heb jij je mening ook al snel klaar liggen als je een voller iemand ziet die bijvoorbeeld iets ongezonds eet? Stop ermee! Vaak ervaren mensen met obesitas een gevoel van schaamte en een negatief zelfbeeld. Door vervelende opmerkingen en veelzeggende blikken maak je het stigma alleen maar groter! En denk eens goed na: is het realistisch dat iemand die zwaarder is nooit meer een ongezonde keuze mag maken? Nee! Weet jij waarom diegene zwaarder is en wat of hij/zij al allemaal doet om gezond te leven? Vaak niet. Gooi geen olie op het vuur en laat iemand in zijn of haar waarde.

 

Bron: www.zorgwijzer.nl, Boon, M., & van Rossum, L. (2019). Vet belangrijk (5de editie, Vol. oktober 2019). Amsterdam , Weesperstraat 105A: Ambo|Anthos