Gezond imago
Veel fabrikanten van ontbijtproducten en tussendoortjes prijzen hun producten aan als een ‘gezond’ tussendoortje of als gemakkelijk ontbijtproductboordevol granen en vezels. Maar dit zegt helaas niets over de hoeveelheid toegevoegde suikers die er in zitten. Weet jij waar je op moet letten?

De ingrediëntenlijst, wat komt eerst?
Granen en noten passen in een gezond voedingspatroon, dat klopt. Je zou dus denken dat producten waar noten of granen het hoofdingrediënt zijn, een goede keuze zijn. Wettelijk gezien moet de ingrediëntenlijst beginnen met de stof of product die er het meest inzit. Nu kan het zijn dat suiker pas op de 5e plaatst staat, maar wist je dat er verschillende benamingen voor suiker zijn? Het kan daarom zo zijn dat suiker op meerdere plekken op de ingrediëntenlijst staat. Dat bij elkaar opgeteld kan ervoor zorgen dat suiker dus toch het hoofdbestanddeel is van het product, ook al lijkt dat niet zo. Weet jij welke benamingen er allemaal voor suiker zijn?

Suiker, also known as…
Wist je bijvoorbeeld dat sucrose de gewone naam voor suiker is? Wist je ook dat glucose-fructose siroop, honing, maltodextrine, melksuiker (lactose), invert-suikerstroop, melasse of saccharose allemaal vormen van suiker zijn? Zo zijn er nog meer dan 45 benamingen voor suiker die uiteindelijk allemaal hetzelfde effect hebben op je gezondheid.

Hoe meer van deze namen voorkomen op de ingrediëntenlijst, des te meer redenen om het product te vermijden: de fabrikant verbloemt de suiker in het product en laat het product daardoor gezonder lijken dan het is! Voor een handig hulpmiddel om alle suikersoorten te herkennen kun je de suikerpas gebruiken in de supermarkt. Print hem uit en stop deze in je portemonnee.

Snelle suikers, helemaal niet nodig!
De toegevoegde suikers zijn snelle suikers, je lichaam hoeft niet veel moeite te doen om deze te verteren en ze worden snel opgenomen. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel, je krijgt even een stoot energie. Maar vervolgens kom je in een dip terecht omdat je bloedsuikerspiegel ook weer snel daalt. Dit zorgt ervoor dat je wéér opzoek gaat naar zoet. Een vicieuze cirkel dus. Daarnaast: veel suiker = veel calorieën zonder goede voedingsstoffen. Je hebt ze helemaal niet nodig!

Wat is dan wel een goede keuze?
Je kunt altijd terugvallen op de basisproducten zoals een volkorencracker met hummus, 30+kaas of ander mager beleg, een stuk fruit of een schaaltje yoghurt. Een klein handje nootjes, snackgroente, en zelfgemaakte smoothie op basis van zuivel is ook een verantwoord tussendoortje. Een gezond ontbijt levert een bijdrage aan de dagelijkse benodigde voedingsstoffen. Dit kun je ook samenstellen door basisproducten zoals graanproducten, fruit en zuivel te combineren. De makkelijke ontbijtbiscuits uit de supermarkt zijn helaas niet veel meer dan een koek in een gezond uitziende verpakking. Deze zullen daarom geen vervanging zijn van een volwaardig ontbijt. Het is dus verstandig goed de verpakking na te kijken op verborgen suikers in een product voordat je deze in je mandje doet.

Bronnen:
www.voedingscentrum.nl
www.consumentenbond.nl/suiker