Gezonde basis

  • Blijf ook op je vrije dagen of vakantie een vast ritme hebben en sla geen hoofdmaaltijden over. Je beperkt hiermee het risico op lekkere trek en heb je minder de neiging om te gaan snoepen of snacken. Probeer ook in je vakanties zoveel mogelijk de gezonde basis te gebruiken.
  • Gebruik de vakantie niet als excuus om ongezonde keuzes te mogen maken. Ja, je mag best wat meer of anders eten dan normaal, maar blijf het nog steeds als uitzondering zien. Je hoeft niet elke dag een magnum te eten of je dag te starten met zoete verse broodjes. Maak een bewuste keuze van wat je écht waard vindt om van te genieten. Eet niet omdat het kan, maar omdat je het echt waard vindt en van geniet.
  • Drink minimaal 1,5 liter vocht op een dag en kies hierbij ook voor de gezonde keuzes. Denk bijvoorbeeld aan water met komkommer, sinaasappelpartjes of een schijfje limoen en een takje munt.
  • Blijf in beweging! Neem een duik in het water, maak een stadwandeling door een onbekende stad of natuurgebied, huur een SUP bij het water, plan een les windsurfen in of daag jezelf op een andere manier uit.

 

Buiten de deur eten

Zowel als je in ons eigen land buiten de deur eet als in het buitenland en in hotels kan je tijdens het uit eten een bewustere keuze maken.

  • Lees (waar mogelijk) van de voren het menu en maak dan al een gezonde keuze.
  • Als voorgerecht kun je bouillon nemen, groentesalade of carpaccio. Mager vlees zoals biefstuk, kalkoen maar ook vis zijn prima als hoofdgerecht. Gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten bevatten vaak minder calorieën dan gefrituurd of gebakken gerechten. Zin in een toetje? Fruit, vruchtensorbetijs maar ook een lekkere koffie of thee zijn gezondere keuzes
  • Alcohol, vruchtensappen en frisdranken bevatten aardig wat calorieën. Beperk de hoeveelheid alcohol, frisdrank en vruchtensappen tot 1 glas en maak verder gebruik van mineraalwater, tomatensap, light frisdrank, thee of koffie zonder suiker.
  • Sluit compromissen, wil je graag een wijntje drinken, neem dan geen voor- of nagerecht. Wil je graag een wat calorierijker hoofdgerecht, neem dan geen alcohol, laat het nagerecht achterwege en kies voor een caloriearm voorgerecht.
  • Eet rustig en bewust, geniet van het eten.
  • Kun je geen geschikt hoofdgerecht vinden? Kies in plaats van een voorgerecht en een hoofdgerecht voor 2 voorgerechten.
  • De manier van bereiden kan veel verschil uitmaken voor de hoeveelheid energie die een gerecht levert. Producten die gegratineerd, gefrituurd of gepaneerd zijn leveren veel energie. Je kunt beter gegrild vlees nemen dan gebakken vlees. En ook een mootje gepocheerde, gegrilde of in de zoutkorst bereide vis is een prima keuze.
  • Er zitten vaak veel vette verleiders bij de maaltijd. Bijvoorbeeld kruidenboter, sausjes, kroepoek en nootjes. Maak hier matig of geen gebruik van.
  • Bijgerechten als patat, gebakken aardappelen en gegratineerde aardappelen leveren veel energie. Een betere keuze is rijst, pasta, gekookte of gepofte aardappelen. Is een goede keuze niet mogelijk, wees dan matig of vraag extra groenten of een salade in plaats van de minder gezonde bijgerechten.
  • Combineer je hoofdgerecht met veel groente en rauwkost. Wees alert op de sauzen die hierbij gebruikt worden.
  • Vegetarische gerechten in restaurants zijn in het algemeen energierijk. Vaak wordt gebruik gemaakt van vleesvervangende producten zoals kaas, noten en room.
  • Geniet vooral van het gezelschap en het samenzijn. Dat is nét zo fijn zonder calorierijk toetje!

 

De gezonde barbecue

Het lekkere weer is vaak de perfecte basis voor een barbecue. Helaas denken we bij een barbecue vaak wel aan veel (vet)vlees, stokbrood en saus. Gelukkig kan dat een stuk gezonder! Met deze tips maak je je barbecue een stuk gezonder

  • Neem niet meer dan 125 gram vlees. Je kan beter een paar satéstokjes nemen, dan een aantal grote lappen vlees.
  • Kies voor de magere soorten vlees/gevogelte/vis zoals, kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, tartaar, varkenshaas, bieflap, filetlapjes, koolvis, tilapia of garnalen.
  • Verse kruiden kun je gebruiken op de producten, maar een takje rozemarijn kan je ook tussen de briketten leggen. Dat ruikt heerlijk....
  • Neem rode sauzen in plaats van sauzen op basis van mayonaise.
  • Een salade bij de barbecue kan verfrissend zijn en bevat niet veel calorieën (als je weinig dressing gebruikt!)
  • Groentespiesen kunnen ook prima op de barbecue.
  • Vers fruit staat ook altijd erg gezellig op tafel. Maak bijvoorbeeld van mango, een sjalotje, Spaanse peper, beetje limoen, wat koriander en wat olijfolie een heerlijke salsa. Prima voor bij de kipfilet!
  • Kies voor volkoren stokbrood.