Vasten is meer dan niet eten

Voor gelovigen is vasten meer dan alleen ‘niet eten’. Het is een periode wat ook gaat om verbinding met jezelf, je geloof en met anderen. Daarnaast is het vaak ook een periode waarbij je stilstaat bij wat je hebt en waardeert met wat je hebt.

Ook als je zelf niet gelovig bent, kan vasten jou helpen om even stil te staan bij jezelf en je omgeving. Bij vasten denken we vaak alleen aan niet eten, maar je kan op heel veel verschillende soorten manieren vasten. Denk bijvoorbeeld aan het laten staan van je auto, je mobiel alleen gebruiken voor het noodzakelijke of, als je het financieel goed hebt, om een periode lang te leven van het minimale.

Door een bepaalde periode jezelf te onthouden van bepaalde dingen, zal je zien dat je jezelf tegen komt, maar ook mogelijk meer tijd voor anderen maakt. De waardering voor hetgeen waar jij je van onthoudt zal daarnaast ook veel groter zijn. Wat daar het voordeel van is? Het gevoel van dankbaarheid en tevreden zijn heeft een grote positieve invloed op je mentale gezondheid!

 

Ze zeggen niet voor niets: Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.

 

Voorbeelden van vasten

Er zijn al een aantal voorbeelden benoemd van vasten, maar hierbij nog een paar tips als inspiratie:

  • Geen vlees en/of dierlijke producten eten
  • Geen of minimaal gebruik maken van elektrische apparaten
  • Niet roken en/of geen alcohol drinken
  • Het laten staan van suikerrijke producten
  • Leven met een beperkt budget of geen geld uitgeven aan luxe

 

Vast mee met de Ramadan

De Ramadan start dit jaar op woensdagavond 22 maart tot en met donderdag 20 april in de avond. Vast jij op jouw manier ook mee?