Het grote verschil

Elk brein is uniek, maar het blijkt dat het brein van een man gemiddeld groter is dan het vrouwenbrein. Je zou denken dat mannen dan een beter denkvermogen hebben, omdat ze meer hersencellen hebben. Dit is niet het geval. Het lijkt erop dat het brein van vrouwen actiever is en meer verbindingen heeft tussen de hersencellen. En toevallig is het aantal verbindingen belangrijker dan het aantal hersencellen.

 

Het risico op Alzheimer

Dr. Lisa Mosconi houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met onderzoek naar hersenveroudering en de preventie van Alzheimer bij vrouwen. Alzheimer treft meer vrouwen dan mannen. Eerder werd gedacht dat dit kwam doordat vrouwen gemiddeld ouder worden. Er zijn nu nieuwe inzichten die laten zien dat de hormoonveranderingen tijdens de menopauze van grote invloed zijn.

Vrouwen van middelbare leeftijd hebben meer hersenveranderingen die verband houden met de ziekte van Alzheimer dan mannen van middelbare leeftijd. Onderzoekers analyseerden diverse risicofactoren die verantwoordelijke kunnen zijn voor de ziekte. Er werd onder andere gekeken naar leeftijd, jaren van opleiding, cholesterolgehalte, roken, dieet, lichaamsbeweging, diabetes, menopauze en hormonale therapie. "De menopauze was de belangrijkste voorspeller van Alzheimer-veranderingen in de hersenen van vrouwen", zei Dr. Mosconi.

 

Train je brein

Volgens Alzheimer Nederland kan het trainen van je brein de kans op dementie/Alzheimer verminderen. Door je brein actief te houden en te trainen zorg je ervoor dat de huidige verbindingen tussen de cellen blijft behouden en je nieuwe verbindingen kan aanmaken. Het trainen van je brein kan heel gemakkelijk. Voorbeelden zijn: het maken van een legpuzzel, invullen van puzzelboekjes als Sudoku, kruiswoordpuzzels of cryptogrammen, lezen, gezelschapsspellen, schrijven en nieuwe dingen aanleren zoals een taal of een muziekinstrumenten leren bespelen.

 

Bron: news.weill.cornell.edu, www.nporadio1.nlwww.alzheimer-nederland.nl