Wat is interval training?
Interval training is een trainingsmethode waarbij de training wordt opgedeeld in periodes van enkele minuten. Een periode waarin op een hoge intensiteit wordt getraind, wordt telkens afgewisseld met een periode waarin op een lage intensiteit wordt getraind. Als je een interval training op een fiets doet, wissel je bijvoorbeeld 2 minuten fietsen met veel weerstand af met 4 minuten fietsen zonder weerstand. Het is noodzakelijk dat je veel inspanning levert in de periode waarin je met een hoge intensiteit traint. Je hartslag moet flink omhoog en je ademhaling worden versneld. In de periode waarin je op een lage intensiteit traint, lever je een inspanning waarbij jij je comfortabel voelt. Dit is het moment waarin je jezelf weer kan herpakken. Het lichaam herstelt zich in deze periode, waardoor deze manier van trainen voor bijna iedereen uitvoerbaar is. Door op deze manier te trainen, verbrand je in korte tijd veel calorieën.

Interval training is op elke sport toepasbaar
Je kunt deze manier van trainen toepassen op bijna elke sport, zowel met conditietraining als krachttraining en zowel binnen als buiten. Als je fietsen niet leuk vindt en je wilt liever lopen, dan kun je hardlopen afwisselen met rustig joggen of wandelen. Of als je roeien leuker vindt, kun je een interval training doen op een roeimachine door de weerstand afwisselend te verhogen en verlagen. Zoals je ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden om een interval training te doen. Kies een sport die jij leuk vindt.

Continu training vs interval training
Bij een continu training train je voor langere tijd op dezelfde intensiteit. Bij een interval training worden explosieve momenten afgewisseld met rustmomenten waarin je lichaam zich herstelt. Hierdoor ben je in staat om een veel hogere inspanning te leveren. Je lichaam heeft telkens nieuwe prikkels nodig om steeds beter te worden. Het voordeel van interval training is dat je lichaam minder last heeft van gewenning.

Hoe ga je te werk
Bouw een training rustig op. Begin met 1 minuut hoge intensiteit tegenover 4 minuten lage intensiteit. Bouw de training in de loop van enkele weken op, totdat de periode waarbij je traint op een hoge intensiteit even lang is als de periodes van herstel. Probeer tijdens de periodes waarbij je traint op een hoge intensiteit steeds een zo groot mogelijk inspanning te leveren. Een training van 30 tot 40 minuten is al voldoende om resultaat te bereiken. Je zult merken dat je steeds meer inspanning kunt leveren.

Bronnen:
Gezondheidsnet.nl