Hoe werkt een Airfryer?
De Airfryer maakt gebruik van heteluchtcirculatie. Omdat er continue hete lucht van ongeveer 200 graden Celsius in de Airfryer wordt gecirculeerd, ontstaat er een grilleffect. Hierdoor wordt de voeding een stuk knapperiger dan als je het in de oven verhit. Omdat er geen tot weinig vet nodig is, kan voeding dat bereid is in de Airfryer wel 80% minder vet bevatten.

Producten speciaal voor de Airfryer
Ondanks dat frituren in de Airfryer een slankere bereidingswijze is, hangt het er wél van af wat je erin bereidt. Diepvriespatat is al een keer voorgebakken en bevat al bereidingsvet. Ook als je kroketten, kaassoufflés, etc. erin klaarmaakt is het niet bepaald gezond te noemen. Het bevat alsnog veel calorieën, vet en zout. Ook voor snacks uit de Airfryer geldt daarom: geniet hier met mate van.

Gezond airfryen
Airfryen is een slankere manier van voedselbereiding. Het heeft weinig tot geen vet nodig om een krokant hapje te bereiden. Of airfryen gezond is, is vooral afhankelijk van wát je erin bereidt en hoe je maaltijd er verder uit ziet. Een bord patat met een snack, saus en zonder groenten is géén volwaardige, gezonde maaltijd. Ook niet als de patat en snacks uit de Airfryer komen.

Gelukkig kan je zoveel meer met een Airfryer dan alleen snacks bereiden. Zo kan je vlees en vis grillen in plaats van bakken. Ook groenten bereiden, of een eitje bakken behoort tot de mogelijkheden. Wil je toch een keertje patat eten? Dan kan de bereiding in de Airfryer calorieën besparen. Kies bij voorkeur voor verse patat, een magere snack en vul je bord aan met groenten.