Energie

 Alcohol levert energie: 7 kilocalorieën per gram. Hier komt de energie uit de suikers in de drank nog eens bovenop. Omdat alcohol giftig is, geeft het lichaam voorrang aan de verbranding van alcohol boven de verbranding van andere energiebronnen, zoals vet. Het vet dat niet wordt verbrand, wordt opgeslagen, met name in de buik. Het vet dat op deze plek wordt opgeslagen geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Het drinken van alcohol wekt daarnaast eetlust op, waardoor men geneigd is meer te eten. Dit zorgt ervoor dat men naast de energie uit drank ook extra energie binnen krijgt via de voeding.

Beschermend effect hart- en vaatziekten

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een matige hoeveelheid alcohol een beschermend effect kan hebben op hart- en vaatziekten. Vaak wordt dit toegeschreven aan vitamine B of aan antioxidanten, maar uit onderzoek blijkt dat dit positieve effect vooral door de alcohol zelf bewerkstelligd wordt. Dit positieve verband kan verklaard worden doordat alcohol het HDL cholesterol, het goede cholesterol, in het bloed verhoogd. Dit beschermende effect is het grootst bij een inname van 10-20 gram per dag dat overeenkomt met 1-2 glazen alcohol. Aan een dergelijke alcoholinname door volwassenen zijn over het algemeen geen gezondheidsrisico’s verbonden. Voor vrouwen is echter een licht verhoogd risico op borstkanker niet uit te sluiten, vooral voor vrouwen met borstkanker in de familie. Voor de afname van het sterfterisico en om gezondheidsrisico’s te vermijden, is het belangrijk dat de alcohol inname regelmatig verspreid wordt over de week.

Gewenning

 Meer alcohol dan aanbevolen heeft juist een nadelig effect op de gezondheid, de bloeddruk gaat omhoog en daarmee samenhangend een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Ook kan alcoholgebruik zorgen voor gewenning en overmatig gebruik. Voor niet alcoholgebruikers komen daarom andere leefstijlveranderingen meer in aanmerking dan het overgaan tot matig alcoholgebruik. Hierbij valt te denken aan stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten.

Adviezen

  • Drink niet meer dan 1 glas voor vrouwen en 2 glazen voor mannen, per dag.
  • Regelmatige consumptie heeft een positiever effect dan onregelmatige consumptie. Voorkom daarom piekgebruik.
  • Let op de hoeveelheid per glas. Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram).
  • Voor bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 jaar is het gebruik van alcohol geheel af te raden.

Bronnen:
www.gezondheidsraad.nl
www.voedingscentrum.nl
www.alcoholengezondheid.nl
www.alcoholinfo.nl
www.stiva.nl