De piekerende waarheid

Vooral in Nederland zijn we erg goed in piekeren. We gaan er vanuit dat piekeren helpt en zal leiden naar een oplossing, maar niets is minder waar. Mensen die veel piekeren hebben meer last van buik-, hoofd-, en rugpijn en van stijve nekspieren in vergelijking met mensen die ontspannen in het leven staan. Daarnaast maakt piekeren je oud en zet je jezelf enorm onder druk. Mensen die veel piekeren zijn vaak negatief en onzeker. Zij gaan er vanuit dat het toch niet goed is en houden het commentaar voor zich. Piekeraars zijn namelijk bang voor confrontatie en proberen dergelijke situaties te vermijden. En omdat dit probleem niet wordt opgelost, blijven ze dus piekeren.

Piekeren kun je afleren

Geloof het of niet, maar piekeren kun je verminderen en zelfs afleren. Plan twee keer per dag een piekermoment in waarop je die gedachten lekker de piekerwereld instuurt. Wat nou als je een piekergedachte krijgt buiten je piekermoment!? Maak je niet druk en verplaats je piekergedachte naar het eerst volgende piekermoment of zoek afleiding.

Wat kun je er zelf aan doen?

1. Overtuig jezelf ervan dat piekeren niets oplost. Je blijft alleen maar rond dwarrelen in die vicieuze cirkel en komt geen meter in de richting van een oplossing.

2. Maak stappen! Het is bewezen dat beweging tot andere perspectieven leidt. Zo kun je bijvoorbeeld na een half uurtje sporten ineens anders denken over een bepaalde situatie of ineens het licht zien.

3. Wissel negatieve gedachten af met positieve gedachten. Denk terug aan een positieve herinnering die jou op dat moment veel vreugde bezorgde. Als je vervolgens weer negatieve gedachtes krijgt heb je tenminste even een bezoekje gebracht aan de prachtige piekerloze eilanden.

4. Laat het verleden los en laat de toekomst maar even wachten. Leef in het heden en maak daar het beste van. Want juist het heden is het moment om gedachte barrières te breken en tot een oplossing te komen.

5. Werk naar een oplossing toe en wees eerlijk tegenover jezelf. Waarom pieker je nu precies en wat wil je bereiken? Wees kritisch, eerlijk en schrijf alles uit. Zo leer je jezelf het beste kennen en werk je naar een oplossing toe.

Bron:
Kerkhof, Ad. Minder piekeren, Psychologie Magazine.