Boerenkool: kool met krulletjes
In Frankrijk wordt boerenkool ‘chou frisé' genoemd, kool met krulletjes. Boerenkool vinden wij meestal gebruiksklaar in de supermarkt, kant-en-klaar gensneden in de koeling of diepvries, maar is ook te koop als struik. Boerenkool heeft een stevige koolsmaak die na een vorstperiode wat afneemt, de kool krijgt dan een zoetere smaakt. In Nederland is verse boerenkool van oktober tot maart verkrijgbaar, wanneer het weer kouder is. Naast dat boerenkool heerlijk is met dit koude weer, bevat de groente ook nog veel calcium, vitamine C, antioxidanten en bèta caroteen (dit wordt omgezet in vitamine A), dus het is nog erg gezond ook!

Wat je nog meer kunt doen met boerenkool
In Ierland maken ze een soortgelijk stamppot, colcannon, waarbij ze ook nog vaak prei, ui, lente uitjes of bieslook toevoegen en in Portugal maken ze er caldo verde van, een populaire soep. Zin in wat anders? Probeer dan eens:

  • Roergebakken fijngesneden boerenkool met een uitje, champignons en knoflook. Voeg op het eind kikkererwten toe en maak af met een dressing van tahin, citroen, een klein beetje honing en lekker veel peper.
  • Of roerbak de boerenkool samen met verse gember, knoflook en rode peper totdat de groente begint te slinken, en maak af met ketjap, limoensap, wat sesamolie en sesamzaadjes. Lekker met kip en rijst.
  • Maak een heerlijke verwarmende soep met knoflook, gepelde tomaten, witte bonen, paprika poeder, chorizo naar smaak en boerenkool.
  • Of voeg boerenkool toe aan een lasagne, omelet, salade, of stoofpot.
  • Ben je in een avontuurlijke stemming? Voeg dan eens wat boerenkool toe aan een smoothie. Mix een klein handje verse boerenkool, een sinaasappel en rijpe banaan met wat sap tot een smoothie.

Bronnen:
Groenteenfruit.nl
Tuinbouw.nl