Waarvoor is de Schrijf van 5 bedoeld? 

De Schrijf van 5 is een hulpmiddel om gezond te eten. Er is een afweging gemaakt in voedingsmiddelen, zodat de gemiddelde Nederlander aan de ene kant voldoende binnenkrijgt van gezonde voedingstoffen. Denk hierbij aan vitamines, mineralen, onverzadigde vetten, vezels en eiwitten. Maar de afweging is ook zo gemaakt dat de gemiddelde Nederlander aan de andere kant niet te veel ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan verzadigde vetten, zout en suiker. Hiermee worden gemiddeld genomen de risico’s kleiner op bepaalde aandoeningen zoals obesitas, hart en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Natuurlijk verschillen die risico’s per persoon, maar gemiddeld genomen zie je dus dat er minder mensen deze aandoeningen krijgen als ze niet te veel van die ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.

 

Waarom staat 100% pindakaas in de Schrijf van 5?

Alle ongezouten noten zijn rijk aan onverzadigd vet, eiwitten en vezels. Onderzoek laat zien dat dagelijks een handje ongezouten noten eten het risico op hart en vaatziekten verlaagt. Een portie 100% pindakaas komt overeen met zo’n handje noten en bevat dus dezelfde voedingsstoffen. De 100% betekent dat er geen zout, suiker of geharde plantaardige vetten zijn toegevoegd. Daarom staat alleen 100% pindakaas in de Schrijf van 5 en andere pindakaassoorten niet. Wist je dat sinds 100% pindakaas is toegevoegd aan de Schrijf van 5, de meeste huismerken dit hebben opgenomen in hun assortiment? 100% pindakaas is sindsdien niet alleen makkelijker verkrijgbaar, maar ook nog eens goedkoper geworden!

 

Waarom staat kipfilet niet in de Schrijf van 5?

Kipfilet als broodbeleg is bewerkt vlees, zodat het onder andere langer houdbaar is. Er is suiker en zout toegevoegd. Precies de voedingsstoffen die niet zo gezond zijn! Dat betekent overigens niet dat je helemaal geen kipfilet als broodbeleg mag gebruiken. Het gaat er om dat je niet te veel gebruikt van alle bewerkte broodbelegsoorten. Een portie per dag wordt hierbij als richtlijn genomen. Dat geldt dan niet alleen voor kipfilet, maar ook bijvoorbeeld voor ham, knakworstjes, appelstroop, honing of selleriesalade. Om nog even terug te komen op het afvallen: 100% pindakaas is gezond, maar wel calorierijk. Teveel pindakaas helpt je dan niet. Kipfilet daarentegen is mager beleg. Vandaar dat dit toch vaak wordt aanbevolen bij mensen die gewicht willen verliezen.

Een goede variatie is hierbij dus het sleutelwoord. Probeer daarom ook eens deze variatietips voor gezond broodbeleg!

 

Bron: Voedingscentrum