We weten dat we meer moeten bewegen. En u bent misschien wel van plan naar de sportschool te gaan. Maar het zou best kunnen dat u al een eindje op weg bent met bewegen, door uw dagelijkse bezigheden.

Beter voor uw gezondheid en voor uw lijn

Mensen die regelmatig en voldoende bewegen, hebben onder meer minder risico op een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk, dé risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Vitale mensen hebben minder last van moeheid of depressie. Vitaal zijn helpt overgewicht voorkomen en bestrijdt stress. En vitaal wordt een mens al van dertig minuten bewegen per dag. Bijvoorbeeld door een half uur stevig te wandelen (of twee keer een kwartiertje).

Daarmee zorgt u niet alleen voor uw hart- en bloedvaten, maar het heeft ook invloed op uw stemming, u slaapt beter en u wordt alerter. Bovendien verbrandt u uw eten, het helpt dus om op gewicht te blijven. Om het eens in getallen duidelijk te maken: tijdens een half uur lekker wandelen verbruikt een mens gemiddeld* zo'n 125 tot 150 calorieën. Dat zijn zoveel calorieën als u binnenkrijgt wanneer u een volkorenboterham eet met dieetmargarine en een plakje achterham. Als u stevig doorstapt nog wel meer.

En staat u er wel eens bij stil dat u zelf aan uw dagelijkse portie beweging kunt bijdragen door bijvoorbeeld voortaan de trap te nemen in plaats van de lift? Traplopen verbruikt 10 calorieën per minuut. Dus met drie minuten traplopen per dag, heeft u bijna een toefje slagroom (35 calorieën) of een ander extraatje verbruikt. (En als u niet de trap neemt, blijven die calorieën er dus aan zitten...).

Misschien moet u toch maar eens overwegen thuis wat vaker te stofzuigen. Een half uurtje: 125 calorieën, dat is zoveel als er in een glas wijn zitten. Ramen lappen? 150 calorieën voor een half uur, een plak cake. Boodschappen doen? Twintig minuten achter de kar door de supermarkt sjouwen, 47 calorieën, vijf minuten in de rij staan: 9 calorieën, samen bijna een bitterbal.

Minstens vijf keer per week een half uur

Om gezond te blijven is het niet genoeg als u alleen maar voortaan de trap neemt (tenzij uw kantoor op vijfentwintigste verdieping ligt en u tussen de middag ook nog even de straat op gaat). Dertig minuten per dag, vijf dagen per week, is het minimum. Maar daarbij hoeft u dus niet alleen aan sport te denken. Alle beweging telt mee. In de lunchpauze twintig minuten langs een paar etalages slenteren is niet wat wordt bedoeld met lekker bewegen. En natuurlijk kost zelfs autorijden energie, toch telt het niet mee. Maar als u een half uurtje bezig bent met uw huis schoonmaken en daarbij een paar keer de trap op en neer moet, of als u op vier bedden het beddengoed ververst, dan is dat wel degelijk ook beweging. Dat geldt ook voor het halen van de boodschappen, als u dat tenminste te voet doet, of met de fiets. En wie dagelijks naar zijn werk fiets en een beetje doortrapt, heeft met een kwartier heen en een kwartier terug zijn minimale portie beweging al binnen. Overigens: dertig minuten is het minimum, meer mág! En als het u erom gaat af te vallen, zult u zeker drie kwartier tot een uur per dag moeten bewegen.

En die seks uit het begin van dit verhaal?

Tijdens een zogenoemd vluggertje verbruikt een mens per uur ongeveer 250 calorieën. Maar aangezien een vluggertje meestal vlug voorbij is, laten we zeggen in acht minuten, kost dat gemiddeld maar een calorie of dertig. In ieder geval vanuit het oogpunt van calorieënverbruik verdient seks die wat langer duurt, met aandacht, dus meer aanbeveling. Een half uurtje is goed voor verbruik van zo'n 325 calorieën. Dat is ongeveer zoveel als er in een saucijzenbroodje zitten.

* namelijk: 3,5 calorie per uur per kilo lichaamsgewicht.

Bronnen: "Hét Vitaliteit Boek", zie http://www.vitaliteitboek.nl/; "Praktische Voedingsmiddelengids", zie http://www.voedingscentrum.nl/