Essentiële vetzuren zijn onverzadigde vetzuren en worden essentieel genoemd, omdat je lichaam ze niet zelf kan maken. Je moet ze dus via je voeding binnenkrijgen. En juist daarom is het zo belangrijk om je brood te besmeren. Een boterham met halvarine is zelfs gezonder dan een onbesmeerde boterham! Ook vis, noten en verschillende soorten oliën leveren goede essentiële vetzuren. In tegenstelling tot halvarine zijn dit producten die je meestal niet dagelijks gebruikt.

Onverzadigde vetten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, doordat ze voorkomen dat het ‘slechte’ cholesterol te hoog wordt.Ook zijn ze nodig voor de opbouw van cellen in het lichaam. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor producten met vooral onverzadigde vetzuren.

Daarnaast bevatten margarine en halvarine de vetoplosbare vitaminen A, D, E. Vitamine A is nodig voor een goed gezichtsvermogen, de opbouw van de huid, gezond haar en gezond tandvlees. Verder speelt vitamine A een rol in de groei en is het nodig voor een goede weerstand.
Vitamine D is vooral nodig voor stevige botten en tanden. Vitamine D zorgt er voor dat calcium uit de voeding kan worden opgenomen in botten en tanden. Vitamine D is daarom belangrijk bij het voorkomen van osteoporose (botontkalking).
Vitamine E speelt in het lichaam vooral een rol als antioxidant. Het beschermt tegen oxidatie, waardoor het celbeschadiging voorkomt. Vitamine E is ook nodig voor een goede spierontwikkeling.

Halvarine of margarine

Voor zowel halvarine als margarine vormen olie en water de basis. De verhouding verschilt alleen. Margarine bevat meer olie en halvarine juist meer water. Hierdoor levert halvarine minder vet en daardoor ook minder energie. De helft om precies te zijn. Margarine bestaat voor ongeveer 80% uit vet, halvarine voor 40%.
Naast halvarine en margarine zijn er ook dieet varianten. De term dieet betekent dat het product past binnen een bepaald dieet. In dit geval het cholesterolverlagend dieet. Er zitten dan minimaal 50% meervoudig onverzadigde vetzuren in, die helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Dieet betekent niet hetzelfde als light.
De term ‘light’ of ‘met laag vetgehalte’ staan op producten met maximaal 41% vet en zijn daarom een goede keuze als u op uw gewicht moet letten.

Toevoegingen

Er zijn ook margarines en halvarines te koop waaraan speciale voedingsstoffen worden toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn omega 3 en 6 vetzuren. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen het lastig vinden om voldoende vis te eten, een halvarine met deze toevoeging is dan een goede aanvulling, maar geen vervanging. Ook zijn er halvarines met plantensterolen of stanolesters. Deze van nature in planten voorkomende stoffen belemmeren de opname van cholesterol en kunnen daarom een goede aanvulling zijn op het dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte. De laatstgenoemde producten zijn uitsluitend bedoelt voor mensen met een verhoogd cholesterol.

30 – 35 gram per dag

Het Voedingscentrum adviseert mannen dagelijks 35 gram margarine of halvarine op de boterham te gebruiken. Voor vrouwen is dit 30 gram. Mannen worden geadviseerd 7 sneeën brood te eten, vrouwen 6. Dat komt neer op 5 gram margarine of halvarine per snee. Op de website van het voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën kun je zien hoeveel dit is.

Bron: voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën