Niet volledig offline

Bij een digitale detox denken we snel dat je helemaal niet meer je smartphone mag gebruiken. Dit is zeker niet het geval. Het gaat juist om minder tijd te besteden aan onnodige activiteiten op je telefoon. Een veel gebruikte definitie van digitale detox is van Techonopedia: “Wanneer een individu stopt met het gebruiken van digitale apparaten om die tijd te benutten voor sociale activiteiten. Het is een manier voor mensen om hun stress en onrust te verminderen die veroorzaakt wordt door te druk zijn door het vele gebruik van digitale apparaten.”.

 

Langer een vakantiegevoel

Volgens Manfred Spitzer, neuroloog in Duitsland, auteur van 2 boeken en gastdocent aan Harvard, verstoord ons huidige smartphone gebruik onze rust. Hij benoemd zelfs dat 67% van de mensen hun smartphone checkt zonder dat hij over gaat of een melding geeft. Na je vakantie ontkom je er niet aan dat je weer aan het werk moet, drukker wordt en bereikbaar moet zijn. Waar je wel invloed op hebt, is het gebruik van je smartphone in je privétijd. De tijd waar je juist rust wilt hebben en dus ook langer een vakantiegevoel, een gevoel van rust, wilt ervaren.

Je kan het vergelijken met voeding. Je moet eten om te leven, maar je hebt wel de keuze in wat je eet en hoeveel je eet. Je kan kiezen voor gezonde voeding of met overdaad ongezonde voeding nemen. Het nemen van eten in overdaad wordt het ongezond.

Je mag en kan je smartphone dus gewoon gebruiken voor de noodzakelijke dingen zoals werk, maar gebruik hem zo min mogelijk voor bijvoorbeeld sociale media, online shoppen of spelletjes. Het effect kan je al snel merken! Uit wetenschappelijk onderzoek blijk dat mensen die 1 week zijn gestopt met sociale media een verbetering ervaren in welzijn, depressie en angst.

 

Aan de slag!

  • Zet je smartphone pas 1 of 2 uur na het wakker worden en voor het slapen gaan weg.
  • Plan voor jezelf vaste momenten in waarbij je je smartphone weglegt of uitzet.
  • Maak een lijst van activiteiten die je in je smartphone-vrijetijd wilt gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van het boek dat je al een tijdje hebt liggen, buiten een wandeling maken, met iemand afspreken of het zoeken naar een nieuwe hobby.
  • Wil je helemaal het vakantiegevoel terug brengen? Doe dan activiteiten die je tijdens je vakantie ook zou doen. Kook bepaalde gerechten die vaak op vakantie eet of luister naar de muziek die je aan vakantie doet denken.
  • Kom uit je vaste patroon, ga lekker naar buiten en probeer nieuwe dingen uit.

Bron: www.careerandlive.nlwww.liebertpub.com