We eten steeds meer vlees

Onze maaltijdporties zijn in de loop van de jaren groter geworden en zo ook de consumptie van vlees. Eigenlijk is een rauw stukje van 100 gram vlees genoeg, dan hou je 75 gram over na bereiden. Te veel (rood) vlees eten, is minder goed voor je gezondheid. 500 gram per week (aan rood vlees en vleeswaren) is meer dan genoeg. Vaak eten we al veel meer dan nodig is. Je kunt je inname van vlees makkelijk minderen door eens een dag zonder te doen!  Een voeding zonder vlees kan alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Als je maar gevarieerd eet!

 

Alle voedingsstoffen die je nodig hebt kun je ook uit andere producten halen

Zo lang je goed varieert op de dag, kun je alle voedingsstoffen die in vlees zitten, ook uit andere producten halen.

  • IJzer zit ook in brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en vleesvervangers.
  • B-vitamines komen voor in brood, graanproducten, peulvruchten, melkproducten en ei. 
  • Eiwit vind je in zuivel zoals melk, kaas, yoghurt, maar ook in plantaardige zuivel op basis van soja, eieren, brood, graanproducten, noten, peulvruchten.

 

Goed voor jezelf en goed voor het milieu!

Door minder vlees te eten helpen we ook mee aan een beter milieu. Het voeren en houden van dieren voor eten zorgt voor veel CO2 uitstoot, niet zo goed voor onze aarde. CO2 draagt bij aan de opwarming van de aarde. Ook daarom is het goed om eens een dagje zonder vlees te gaan.

 

Een dagje zonder vlees, dat doe je zo!

  • Beleg: kies voor (30+) kaas, een (light) zuivelspread, hummus, of een groente spread. Vind je het moeiijk om te bepalen wat je lekker vindt? Er zijn ook veel vegetarische vleeswaren die je op weg kunnen helpen.
  • Ei: een ei kun je ook makkelijk als beleg nemen (lekker met wat tomatentapenade en tuinkers) maar ook lekker als tussendoortje!
  • Warme maaltijd: Maak eens een lekker curry met kikkererwten of linzen. Roerbak wat tofu of tempe met kruiden en groente, of gebruik een vleesvervangd product. Tegenwoordig is er heel veel variatie waardoor je je stukje vlees niet eens mist!
  • Zuivel: vergeet ook niet voldoende zuivel te nemen!