Tijdens het bewegen van de spieren wordt de werking van neurotransmitters in de hersenen gestimuleerd. Deze neurotransmitters zijn serotonine, noradrenaline en endorfine. De werking van de eerst twee komt overeen met het effect van antidepressiva (medicijnen tegen depressie). Bij mensen die depressief zijn, zijn er lage hoeveelheden van serotonine en noradrenaline. Dit zorgt  ervoor dat je slecht slaapt, angsten hebt of sombere gevoelens. Voldoende serotonine en noradrenaline geven je een normaal blij gevoel en je voelt je gelukkig en tevreden. De endorfine zorgt voor een kalmerend effect.

Uit onderzoek is gebleken dat sporten hetzelfde effect oplevert als antidepressiva. Hierdoor is er in Engeland een gezaghebbende richtlijn ontstaan om mensen met depressieve gevoelens te adviseren sportief te gaan bewegen, i.p.v. ze medicatie voor te schrijven.

Nu we minder zonlicht krijgen, kan bij sommige mensen een somber gevoel ontstaan. Bewegen is dan een goed middel om deze somberheid te verjagen. Wanneer je zorgt voor warme/waterdichte kleding kan je op elk moment naar buiten om een stuk te wandelen of te fietsen. Steeds vaker zie je mensen, die goed verlicht en met een hesje aan, aan het wandelen/fietsen of hardlopen zijn.

En natuurlijk zijn er ook veel mogelijkheden om binnen te gaan sporten. Zwemmen, fitnessen, Zumba, badmintonnen of schaatsen (indoor) zijn maar een kleine greep uit de sporten die je kan kiezen om dat goede gevoel te krijgen. Op die manier krijgt de winterdip geen kans!

Bron: Landers, D. M., Arent, S.M. (2007). Physical activity and mental health. Handbook of sportpsychology. G. Tenenbaum, Eklund, R.C. New Jersey, John Wiley & Son: 496-491.