Elke groente en fruitsoort bevat een eigen cocktail aan vitamines en mineralen. Zo bevat een kiwi (75 gram) in vergelijking met een kleine banaan (100 gram) meer calcium, vitamine C en foliumzuur. Een kleine banaan bevat daarentegen weer meer magnesium en kalium dan een kiwi. Vaak eten we maar een paar kleuren aan fruit en groente op een dag of zelfs in de week. Groen, oranje, geel en rood eten we het vaakst. Blauw en paars een stuk minder. We zijn ook geneigd om steeds voor dezelfde soorten fruit te kiezen, zonder daar veel in te variëren. En dat terwijl die variatie juist zo belangrijk is. En, het ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit!

 

Hoe eet je alle kleuren van de regenboog?

Je kunt op verschillende manieren alle kleuren van de regenboog eten.

  • Begin eens met het afwisselen van groene, gele/oranje en rode kleuren en breid dit langzaam uit met de ontbrekende kleuren.
  • Je kunt bij een warme maaltijd ook 2 of meer kleuren groente nemen.
  • Wok met verschillende kleuren of neem er eens een rauwkost of salade bij.
  • Wissel je fruitkleuren en soorten ook af, neem een banaan met een sinaasappel, of een sinaasappel en kiwi.
  • Eet liever niet de hele week dezelfde fruitsoorten (bijvoorbeeld alleen maar banaan en appel).
  • Vele bessensoorten zijn ook te vinden in de diepvriesvakken van de supermarkt, voeg deze eens toe aan je havermout of yoghurt. Wanneer je dit regelmatig doet met blauwe bessen heb je die blauw/paarse kleur ook te pakken.

Hieronder vind je vele soorten fruit en groente op kleur gesorteerd.

 

Rood

Fruit: Rode appels en peren (schil), watermeloen, aardbeien, frambozen, aalbessen, pompelmoes, bloedsinaasappels, cranberry’s, kersen, roze/rode grapefruit, granaatappel.

Groente: Bietjes, rode paprika, tomaten, radijs, rabarber, radicchio (rode witlof), rode ui.

 

Geel/Oranje

Fruit: Gele appels en gele peren (schil), abrikozen, cantaloupe, golden kiwi, citroen, mandarijn, sinaasappels, mineola’s, ananas, perziken, papaja, mango, nectarines, kumquats, kaki, stervrucht.

Groente: Gele en oranje paprika, maïs, verschillende soorten pompoen, wortels, gele bietjes, koolraap.

 

Wit

Fruit: Bananen, witte nectarines en perziken, lychees.

Groente: Bloemkool, pastinaak, champignons, prei, witte uien, sjalotjes, knoflook, gember, rapen, witte maïs, artisjok.

 

Groen

Fruit: Groene appels zoals Granny Smith en groene peren, kiwi's, witte druiven, honeydew meloen, limoen.

Groente: Avocado’s, bladgroente zoals spinazie, rucola, sla, andijvie, spruitjes, broccoli, boerenkool, groene paprika, asperges, doperwten, okra, groene kool, Chinese kool, peultjes, sugar snaps, waterkers, sperziebonen, bleekselderij, komkommer, courgette, het groene deel van prei en bosui.

 

Blauw/Paars

Fruit: blauwe bessen, bramen, (gedroogde) pruimen, zwarte bes, vlierbessen, rode druiven, rozijnen.

Groente: Rode kool, aubergine, paarse asperges, paarse wortels, paarse paprika.

 
Bron: eatwellbewell.orgfruitsandveggiesmorematters.org