De bouwstenen van ons lichaam

Het lichaam kan sommige aminozuren zelf maken. Anderen moeten uit het eten (eiwitten) komen, dit worden essentiële aminozuren genoemd. Bij een dagelijkse combinatie van diverse eiwitbronnen bevinden deze essentiële aminozuren zich in voldoende mate in het voedsel. De eiwitkwaliteit is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid essentiële aminozuren in het product.

 

Bronnen van eiwitten

Je hebt plantaardige en dierlijke bronnen van eiwitten. Brood, granen, zoals rijst en pasta, peulvruchten, zoals bonen en linzen, noten en paddenstoelen zijn plantaardige bronnen van eiwit. Dierlijke bronnen zijn: eieren, kaas, vlees ,vis, kip en melk(producten). Vlees is het rijkst aan eiwit (20 tot 30%). Vis scoort ook goed.

 

Wanneer eet je voldoende eiwit?

Gemiddeld heeft een volwassen persoon 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Vegetariërs en veganisten hebben meer eiwit nodig, omdat plantaardig eiwit minder essentiële eiwitten bevat dan dierlijk eiwit. Ook kracht- en duursporters hebben meer eiwit (1,2-1,4 gram eiwit per kg) nodig. Dit voor de ontwikkeling van hun spieren. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen hebben ook meer eiwit nodig.

 

Gevolgen van te weinig eiwit

Wanneer het lichaam minder energie, en dus ook eiwit, binnenkrijgt dan nodig heeft, kan dit op korte termijn leiden tot afbraak van spierweefsel. Op langere termijn leidt een tekort aan eiwit tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand. Eet dus voldoende eiwitten met een combinatie aan verschillende eiwitbronnen!

 

Bron: Voedingscentrum.nl