Altijd leuk, zo'n hype. Want die heeft altijd een kern van waarheid, maar die waarheid wordt vaak overdreven. De nieuwste hype op het gebied van eiwitdiëten is het Dr. Frank Dieet. Tijdens dit dieet mag je eiwitten (zoals vlees, vis, kaas, ei), bepaalde soorten groente en vetten als olijfolie eten, maar zo weinig mogelijk koolhydraten als fruit, brood, aardappelen, rijst en pasta.

Eiwit als wondermiddel? Hieronder vind je de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

Indien men zich strikt aan een eiwitdieet houdt kan men snel en grote resultaten verwachten. Dit geeft een goed gevoel en zorgt voor extra motivatie tijdens het volgen van het dieet. Door de grote hoeveelheid eiwitten die men bij dit dieet binnen krijgt, blijft de spiermassa behouden en  de verbranding op peil. Dit heeft als voordeel dat men na het volgen van het dieet minder kans heeft op het jojo effect. Door na het dieet eiwitverrijkt te blijven eten is de kans op terugval ook minder. De vraag is of men dit ook blijft doen en of er voldoende aandacht is voor deze fase? Eiwitten geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger krijgt. Daarnaast zorgt de stabiele bloedsuikerspiegel ook voor weinig tot geen honger.

Nadelen

 Veel eiwitdiëten zijn erg duur en dus niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast kan het moeilijk zijn om een eiwitdieet in het dagelijkse leven in te passen. Er moet nog steeds voor de rest van de familie gekookt worden. Als men het dieet een lange tijd volgt is het erg eenzijdig. Vooral in de eerst fase, er mag dan bijvoorbeeld geen fruit gegeten worden. Ook is bij een aantal diëten de intake van vet aan de hoge kant. Bij veel eiwitdiëten is er niet voldoende aandacht voor beweging. Dit is jammer want een eiwitdieet in combinatie met meer beweging zou de spiermassa kunnen behouden of zelfs opbouwen en daarmee de verbranding verhogen.

Eiwitdiëten kunnen ook vervelende ‘bijwerkingen' hebben. Zo kan men last krijgen van hoofdpijn en een slechte adem. Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is er veel verschil tussen de eiwitdiëten onderling. Vooral de begeleiding die men bij het volgen van het dieet krijgt vertoont veel verschillen. Men hoeft geen opleiding gevolgd te hebben om een eiwitdieet aan te bieden. Het is dus belangrijk om na te gaan wat de achtergrond is van degene die u gaat begeleiden.

Conclusie

Er is veel verschil tussen de verschillende diëten en de aangeboden begeleiding daarbij. Ben je van plan een dergelijk dieet te volgen laat je dan adviseren door een expert.

De voor- en nadelen nog een keer op een rijtje

Voordelen:

  • Snel en grote resultaten.
  • Geen spiermassa verlies, waardoor de verbranding op peil blijft.
  • Weinig last van honger door een stabiele bloedsuikerspiegel en het verzadigende gevoel dat eiwitten geven.
  • Indien men na het dieet eiwitverrijkt blijft eten is er minder kans op het jojo effect.

Nadelen:

  • De producten zijn duur.
  • Geen leefstijlverandering op lange termijn.
  • Niet voldoende aandacht voor beweging.
  • Vervelende bijwerkingen, zoals hoofdpijn en een slechte adem.
  • Indien men een eiwitdieet een lange tijd volgt is het erg eenzijdig.
  • Er is onderling veel verschil tussen eiwitdiëten en de aangeboden begeleiding.

 

Bron: www.nieuwsvoordietisten.nl