Hoe ontstaat emotie-eten?

We spreken over emotie-eten als je door je emoties wordt getriggerd om te gaan eten. Vaak gaat dit gepaard met verlangens naar een gevoel van comfort en veiligheid. Hoe je met je emoties om moet gaan heb je al vanaf kinds af aan geleerd. Als je ouders niet makkelijk hun emoties konden uiten, leer je als kind niet goed hoe je je emoties moet herkennen. Als je je emoties niet goed herkent, kan het zijn dat je ze gaat reguleren en verwerken door te gaan eten. Het kan ook zijn dat je als kind juist vaak werd getroost met eten: “Ach, ben je zo hard gevallen op de stoep? Weet je wat; je krijgt van mij een lekkere lolly”.

Beide situaties zijn onbewuste processen die het emotie-eten kunnen stimuleren.

Vaak wordt emotie-eten gelinkt aan negatieve emoties, maar soms gaat het ook juist samen met positieve emoties. Na een dag hard gewerkt te hebben, vind je dat je wel een glas wijn hebt verdiend. Vandaag is het feest en daar hoort een stuk taart bij. Eten vanuit het oogpunt dat het ‘gezellig’ is hoort ook bij emotie eten. Dit betekent niet dat eten alleen functioneel hoeft te zijn, maar het is wel belangrijk je hiervan bewust te zijn.

In beide situaties besluit je te gaan eten, omdat je verwacht je daardoor goed te voelen. Maar nadat je klaar bent met eten besef je dat je je niet beter voelt. Ook gevoelens van schaamte of schuldgevoel kunnen dan ontstaan.

 

Pak het aan!

De eerste stap om van emotie eten af te komen, is te achterhalen wat voor jou de trigger is om te gaan eten (en vervolgens niet meer te kunnen stoppen). Als je weet in welke situaties je naar eten grijpt, kan je hier vervolgens wat aan doen. Om je hierbij te helpen kan je een dagboek bijhouden. Hierin schrijf je precies wat en wanneer je eet en wat je gevoel was toen je ging eten. Door je emoties op te schrijven is het makkelijker te achterhalen of er een terugkerende reden is die ervoor zorgt dat je gaat eten.

Als je deze triggers voelt opkomen en je het gevoel krijgt dat je eten wilt pakken, zoek dan afleiding en een manier om je emoties anders te uiten. Bedenk wat je wél gaat doen, in plaats van tegen jezelf zeggen ‘dat je niet mag eten’. Je kan bijvoorbeeld iemand bellen om je hart even te luchten, of je gaat wandelen om je hoofd leeg te maken. Soms is eventjes onder de douche stappen al voldoende om van het ergste trekgevoel af te komen.

 

En bedenk: eten is het probleem niet, alleen het middel!