Cafeïne
Cafeïne zit in veel voedingsmiddelen zoals koffie, thee of chocolade. Een blikje Red Bull Energy Drink bevat 80 mg cafeïne. Dit is ongeveer hetzelfde als een kopje koffie. Cola bevat ongeveer 35 mg cafeïne per blikje van 33 cl. Cola Light heeft een hoger cafeïnegehalte van ongeveer 47 mg per blikje van 33 cl. Red Bull bevat dus niet extreem veel cafeïne zoals vele denken.

Taurine en glucorono-lacton
Andere stoffen die in energiedrankjes als Red Bull en Burn voorkomen zijn taurine en glucorono-lacton. Taurine is een aminozuur dat van belang is bij de regeling van het vochtgehalte in de hersenen en, in hoge doseringen, bij de regeling van de hartslagfrequentie. Het zou ook een rol spelen bij de glucose absorptie en metabolisme, maar vooralsnog is hier niet voldoende bewijs voor. Wat de precieze effecten zijn van glucuronolacton is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de inname van beide stoffen via energiedrankjes veel hoger is dan de hoeveelheid die men normaliter via de voeding binnenkrijgt.

Suiker
Energiedrankjes bevatten veel calorieën, omdat ze veel suiker bevatten. Dit kan per merk verschillen tussen de 115 kcal en 250 kcal. Dit geeft vaak een snelle energie stoot, maar doordat het lichaam deze suikers zo snel mogelijk probeert op te nemen ontstaat er hierna juist een energiedip. Een light of sugar free variant bevat vaak aspartaam.

Vocht
Hoewel energiedrankjes ook vocht bevatten, kan het niet worden gezien als een dorstlesser. De combinatie van ingrediënten hebben juist een vochtafdrijvende werking.

Conclusie:
Fabrikanten van energiedrankjes claimen dat ze je fitter en alerter maken, deze dranken kunnen echter een averechts effect hebben.

Tips

  • Drink altijd voldoende water samen met energiedrankjes. Anders kun je namelijk uitdrogen. Zeker bij warm weer, bij extreme inspanning of in combinatie met alcohol is dit een gevaar.
  • Energiedrankjes zijn heel calorierijk, drink er dus niet te veel van.

Bronnen:
voedingscentrum.nl
evmi.nl