Verschillende verklaringen

Er is geen duidelijke reden waarom het voelt dat de tijd sneller gaat naar mate je ouder wordt. Toch worden er wel verschillende verklaringen gegeven waarom het zo kan voelen. Een verklaring van Prof. Dr. Douwe Draaisma is het feit dat we informatie van vroeger makkelijker konden opslaan en nu terughalen, waardoor je heel veel herinneringen hebt gemaakt. In periodes waarin heel veel gebeurd en veel (nieuwe) informatie te verwerken hebt, lijkt de periode veel langer te duren. Bij het ouder worden sla je minder makkelijk informatie op, maar je doet vaak ook minder nieuwe ervaringen en herinneringen op. Denk bijvoorbeeld aan bruiloften, feesten, nieuwe mensen leren kennen of vakanties naar onbekende plekken. Doordat je minder vaak nieuwe herinneringen maakt lijken de dagen meer op elkaar en voelt het alsof de tijd sneller gaat.

Natuurlijk is elke bruiloft of feest een nieuwe herinnering, maar omdat je waarschijnlijk al op meerdere bruiloften en feesten bent geweest reageren je hersenen anders. Je hersenen reageren namelijk minder sterk op dingen die je al vaker hebt gezien of te vergelijkingen is met een andere herinnering. Hierdoor maakt het minder indruk en ben je het sneller vergeten.

Opvallend is wel dat dit vaak achteraf het gevoel is. Op ‘saaie’ dagen lijkt de tijd juist voorbij de kruipen. Hierdoor kunnen je dagen soms juist lang voelen, maar vliegen de weken, maanden of jaren juist voorbij.

Volgens Hoogleraar A. Bejan, verbonden aan de Duke Universiteit, heeft het ook te maken met de verwerkingssnelheid van je hersenen. Hij benoemd dat je hersenen in je jongere jaren sneller werken, waardoor je veel meer prikkels kan verwerken. Als je ouder wordt vertraagd de verwerkingssnelheid van je hersenen, waardoor je minder informatie/prikkels kan verwerken. Hierdoor lijkt het alsof je minder meemaakt, terwijl de tijd gewoon doortikt.

 

De tijd afremmen

Ondanks dat er nog geen duidelijk antwoord is lijkt de verklaring vooral de liggen bij het feit dat je minder nieuwe ervaringen en herinneringen op doet dat in je jongere jaren. Om gevoelsmatig de tijd minder snel te laten gaan kan het dus helpen om nieuwe dingen te ondernemen. Leer nieuwe mensen kennen, ontdek nieuwe plekken op vakanties of daag jezelf op een andere manier uit en verleg je grenzen. Stel het niet langer uit. Ze zeggen niet voor niets: “Morgen is vandaag”.

 
Bron: www.eoswetenschap.euwww.psychologiemagazine.nl