Aantrekkelijk uiterlijk

De manier hoe eten wordt gepresenteerd kan een groot verschil maken met hoe je de smaak van je eten beleeft. Eten wat er goed uit ziet smaakt in onze beleving al lekkerder dan eten wat er minder goed uit ziet. Door je eten mooi te presenteren op een bord, in een schaaltje of in je lunchbak ga je al meer genieten van je eten.

 

Verleidelijke geur

Waarschijnlijk is de geur één van de bekendere zintuigen die ervoor zorgt dat jij écht zin krijgt in eten. Deze externe prikkel kan er zelfs al voor zorgen dat je het eten haast kan proeven. Maar wist jij dat het ruiken aan eten tijdens het snaaien helpt om meer bewust te eten en er dus meer van kan genieten? Ruik maar eens aan een stuk chocolade. Je zult zien dat je het niet onbewust weghapt, maar echt even aandacht hebt voor wat je eet. Zo heb je langer plezier van datzelfde stukje chocolade.

 

De smaakbeleving

We kunnen door veel verschillende prikkels worden getriggerd om te eten. Eén daarvan is het zin hebben in een bepaalde smaak. Maar proef jij je voeding ook bewust als je aan het eten bent, of is het hap-slik-weg? Sta eens stil bij de smaak en benoem voor jezelf wat je proeft. Door bewust te proeven kan je ook makkelijker kiezen welk eten je lekker vindt en waar je optimaal van kan genieten. Want niets is zo belangrijk als dat je geniet van voedsel wat je eet.

 

Het mondgevoel

Het is officieel geen zintuig, maar mondgevoel van je eten is ook een hele belangrijke. Zo zijn er heel veel mensen die bijvoorbeeld geen champignons of rauwe tomaten lusten puur door de structuur. We staan er vaak niet bij stil, maar voor mensen die weinig tot niets proeven (chronisch of bijvoorbeeld door verkoudheid) is juist structuur dan belangrijk. Je haalt je beleving uit het mondgevoel, maar ook of het warm en koud is. Merk je dat je eetlust juist wat minder is? Kies dan voor een maaltijd waar verschillende soorten structuren of temperaturen voorbij komen. De verschillende soorten prikkels laten jou genieten!

 

Kijk, reuk, proef en voel bewust wat jij eet of drink. Je zult zien dat je meer geniet van jouw eten!