Verander je innerlijke dialoog
Wat zeg jij in je hoofd tegen jezelf? Is dit positief of negatief? Wanneer je de hele tijd negatieve dingen tegen jezelf zegt, haal je jezelf neer. Gedachtes als: "ik kan dit niet", "zie je nou wel", "Ik ben ook altijd zo.." maken dat jij je minder over jezelf voelt. Wees je bewust van de dingen die je in gedachten tegen jezelf zegt en probeer deze gedachtes eens om te draaien in een positief dialoog.

Accepteer jezelf
Iedereen heeft zijn goede en mindere goede kanten, we bezitten allemaal onze eigen kwaliteiten die ons uniek maken. Accepteer dat je bent wie je bent, ook al ben je misschien niet de knapste, langste of slimste (zoals de meesten van ons). Wees ook niet te kritisch op jezelf, iedereen maakt wel eens een fout. Zou je in een zelfde situatie ook zo reageren op een ander? Waarom dan wel tegen jezelf?

Kom in actie
Angst en twijfel horen bij het leven maar kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen. Juist door je angst onder ogen te komen en te overwinnen vergroot je het vertrouwen in je eigen kunnen. Je kunt dit doen door iets kleins te doen, bijvoorbeeld door een praatje te maken op een feestje met iemand die je niet kent, of door het groter aan te pakken zoals het geven van een presentatie voor een groep mensen.

Bronnen:
Urbanlotus.nl
Hoedoe.nl