De eerste 6 maanden van een kinderleven bestaat uit het krijgen van borstvoeding of flesvoeding. Daarna wordt er gestart met een fruit- en een groentehapje. Langzaam wordt de voeding uitgebreid met allerlei producten. Met de leeftijd van 1 jaar kan een kind alles mee eten met het gezin.

Juiste hoeveelheden

1-3 jaar
2-3 sneetje brood met halvarine,
1,5 stuk fruit,
2 bekertjes melkproduct (300 ml),
1-2 opscheplepels groente,
1-2 aardappelen,
0,5 plak kaas,
60 gram vlees(waren),
750 ml vocht (incl. melk)

Een kind heeft voldoende energie nodig met voldoende vitamines en mineralen om te groeien. Vaak zijn het de tussendoortjes die zorgen voor een teveel aan energie en dus bijdragen aan krijgen van overgewicht. Het allerbelangrijkste is daarom dat de basisvoeding van peuters goed is. Lightproducten met zoetstoffen kunnen bij teveel gebruik zorgen voor diarree. Het is beter om een kind aan te leren dat water ook goed is bij dorst.

Door:

  • appelsap te verdunnen met water
  • van limonade/roosvicee een klein scheutje te gebruiken
  • yoghurtdranken, zoals yokidrank met melk af te wisselen

voorkom je het ontwikkelen van een zoete smaak. Thee kan ook prima zonder suiker. Het is net wat je een peuter aanwent.

Uit onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven en het Kenniscentrum Overgewicht van het VU Medisch Centrum blijkt dat gemiddeld veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes tussen vier en vijftien jaar oud te dik is. Om dit terug te dringen, is het goed om te realiseren dat light producten niet helpen om dit te verminderen. Belangrijker is dat er voldoende wordt gegeten van producten die vitamines en mineralen bevatten. Door de hoeveelheden van een gezonde basis aan te houden en weinig calorierijke tussendoortje te nemen voorkom je overgewicht. Door met het hele gezin regelmatig te eten, te starten met een ontbijt en ervoor te zorgen dat er niet teveel tussendoor wordt gesnoept, zorg je voor een gezond eetpatroon.

Tips over "slechte"eters kun je vinden op de site van het voedingscentrum. Klik hier