Blue zones

De ‘Blue zones’ zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid langer leven. Volgen Dr. M. Hyman is een belangrijk aspect binnen hun leefstijl de kracht van verbinding. Eén van de Blue zone gebieden is Sardinië. Volgens journalist en bestsellerauteur van de New York Times Dan Buettner zijn ze daar bijvoorbeeld zeer ijver voor het gezin. Ze zoeken niet hun doel in een succesvolle carrière, maar bij verbinding met het gezin en hun omgeving. Door tijd te maken voor familie, een kerkelijke gemeenschap of elkaar ontmoeten in het dorp is hun sociale kring groot. De sociale kring geeft je een gevoel van ‘erbij horen’.

 

Je omgeving maakt je gezond

Niet alleen het gevoel van verbindingen is heel gezond, maar ook de invloed van de keuzes die je maakt. Op het moment dat je je bevind in een omgeving waar een gezonde leefstijl als de norm wordt gezien, passen jouw onbewuste keuzes hierop aan.
Volgens Buettner is de impact zeer groot. Hij zegt: ‘Als je directe beste vrienden zwaarlijvig zijn, is er 150% meer kans dat je overgewicht krijgt. Alcoholgebruik, drugsgebruik en somberheid en eenzaamheid is meetbaar besmettelijk. Mensen letten op degene met wie ze veel tijd doorbrengen en hebben de neiging om hetzelfde gedrag uit te voeren.’.

 

Investeer in liefde

Ben jij bezig om je leefstijl te optimaliseren? Maak dan niet alleen tijd om onder andere gezond te eten, voldoende te bewegen of te ontspannen, maar investeer ook in je omgeving. Het opbouwen van een directe sociale kring, 3 of 4 mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt en om je geven op een slechte dag en helpen om gezonde keuzes te maken, is ongeveer het krachtigste wat je kunt doen.

 

‘Het is geen wondermiddel, maar wel een belangrijk aspect voor je gezondheid’ – Dr. M. Hyman

 

Bron: drhyman.com