Warme melk om beter in slaap te komen?
Het is een oud advies dat je wellicht ooit eens hebt gehoord. Maar helpt warme melk voor het slapen gaan ook echt? Melk bevat L-tryptofaan, een stof waarvan je sneller in slaap valt, echter zo’n kleine hoeveelheid dat je liters melk zou moeten drinken wil dit enigszins effect hebben. Geen aanrader dus. Een warme drank voor het slapen gaan kan je wel helpen om te ontspannen, maar dan maakt het niet uit of dit warm water, thee of melk is. Koffie is uiteraard af te raden!

Wel of niet sporten voor het slapen gaan?
Sporten is niet alleen goed voor je gewicht en conditie maar ook om goed te kunnen slapen. Sporten heeft een positieve invloed op de lengte en diepte van de slaap. Het advies is om niet 1,5 uur tot 2 uur voor het slapengaan te sporten. Door te sporten wordt je lichaam geactiveerd en dat is dan juist niet de bedoeling. Wel kan licht bewegen voor het slapen gaan helpen zoals een wandeling of wat eenvoudige lichamelijke oefeningen.

TV kijken, computeren of een boek lezen voor het slapen gaan?
Beter van niet. Apparaten zoals de tv's, computers, mobiele telefoons en tablets geven blauw licht af. Dit blauwe licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Zet al deze apparaten minimaal 1 uur voor het slapen gaan uit en ga bijvoorbeeld een boek lezen.  Wil je toch graag je computer, tablet of je telefoon gebruiken vlak voor het slapengaan? Download dan een ‘blauw licht filter’.


Bronnen
optimalegezondheid.com
gezondheidsnet.nl