Hoe herken je het?

Een dipje in de winter hoeft niet meteen een winterdepressie te zijn. Ongeacht of het een dipje of depressie is, is het wel belangrijk om je gevoelens of klachten serieus te nemen. De volgende symptomen komen vaak voor bij de winterdip/-depressie:

  • (extreem) vermoeid en de behoefte om te slapen. Hierbij kan je merken dat je slecht slaapt of juist heel veel slaapt.
  • Je hebt minder of geen behoefte aan sociale contacten.
  • Je eetpatroon verandert. Je kan merken dat je eetlust minder wordt of dat je juist veel meer wilt eten. Met name trek in suikerrijke producten of snacks neemt dan toe.
  • Gevoel van somberheid, meer prikkelbaar en een slechtere concentratie. Je merkt dat je minder of niet kan genieten van (kleine) dingen.

 

Wat kan je er aan doen

  • Haal (dag)licht naar binnen toe. In het donker maken we melatonine aan. Door dit hormoon voel je je slaperig. Door jezelf bloot te stellen aan (dag)licht maak je minder melatonine aan en voel je je minder slaperig. Gooi in de ochtend je gordijnen open of zet de je lampen wat feller aan.
  • Behoud ritme en structuur op de dag. Je wilt waarschijnlijk meer slapen, maar probeer overdag niet te slapen. Daarnaast helpt een ritme en structuur op niet inactief te worden en in beweging te blijven.
  • Eet gezond en gevarieerd. Gevarieerde en gezonde voeding helpt om je energieker te voelen en de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen kan zorgen voor nog meer vermoeidheid. Let op: Neem geen vitamine- of mineralenpillen in overdaad. Teveel is ongezond.
  • Gebruik een daglichtlamp. De winterdip komt doordat je minder wordt blootgesteld aan zonlicht. De daglichtlamp kan je helpen om je lichaam toch het idee te geven dat je meer daglicht krijgt en je lekkerder in je vel gaat zitten. Maak vooral overdag gebruik van deze lamp, niet in de avond.
  • Blijf in beweging, het liefst in de buitenlucht. In beweging blijven klinkt misschien cliché, maar uit een nieuwe meta-analyse bleek dat lichaamsbeweging net zo effectief kan zijn als het gebruik van antidepressiva bij mensen met een lichtte of matige depressie. Waar wacht je nog op en kom in beweging! Al is het alleen even een rondje wandelen of fietsen.

 

Bron: www.psyq.nlwww.nieuwsvoordietisten.nl