50 deelnemers kregen op 2 dagen verschillende lunches aangeboden. De lunch bestond uit een broodje hamburger en een rijstsalade. Bij de ene lunch was de hamburger gemaakt met een zacht broodje en de rijstsalade met een zachtere rijstsoort en ingrediƫnten, bij de andere lunch was het zachte broodje vervangen door een hard broodje en bevatte de rijstsalade een hardere rijstsoort met rauwe groente.

De deelnemers kregen dezelfde hoeveelheid voorgeschoteld en mochten daar zoveel van nemen als ze wilden, ze werden gevraagd om te stoppen met eten wanneer ze een comfortabel vol gevoel hadden.

Hardere voeding = langzamer eten
Als het eten wat je eet harder is, ben je eerder geneigd om kleinere happen te nemen en langer te kauwen voordat je doorslikt. Dit ervoeren de deelnemers ook, zij moesten langer kauwen voordat zij hun hap door konden slikken. Onbewust namen zij daardoor minder van hun lunch. Toch bleek uit vragenlijsten dat zij zich tussendoor of voor de warme maaltijd niet hongeriger voelden omdat zij minder hadden gegeten. Niet alleen geur en kleur van je eten is belangrijk, ook hoe het in je mond voelt en hoe je hersenen dit oppikken maakt een verschil. Hoe langer je op iets moet kauwen, des te eerder je je verzadigd voelt.

Bronnen:
Evmi.nl
Plosone.org