Waar let je op?

Bij salades is het de dressing of de spekjes die er in kunnen zitten dat maakt of de salade calorierijk is. Op de verpakking kun je vinden wat er in de salade zit, vaak met calorievermelding. Twijfel je over de dressing, maak dan zelf een dressing van een beetje sinaasappelsap, azijn en een halve eetlepel olijfolie. Beetje peper erdoor en dan heb je een minder calorierijke dressing. Je kunt ook een fles naturel dressing (doorzichtige dressing met weinig calorieën) kopen en hiervan een aantal lepels door de salade doen. Zo maak je de salade in een handomdraai klaar.

Een gemiddelde kant-en-klaarmaaltijd bevat ongeveer tussen de 400 en 600 kcal. De laatste tijd zijn maaltijden steeds beter aangepast aan de Richtlijnen goede voeding. Oftewel 200 gram groenten, 75-100 gram mager vlees en 3-5 aardappels of opscheplepels pasta/rijst. Wel bevatten de maaltijden doorgaans veel zout. Fabrikanten zijn er mee bezig om het zout te verlagen, dit op aanraden van de Voedingsraad. Unilever heeft al een verlaging aangekondigd van onder andere kant-en-klaarmaaltijden.
Bij de maaltijden kan je het beste kiezen voor gerechten die minder dan 20 gram vet bevatten. Niet alle maaltijden bevatten voldoende groenten, waardoor het gevoel van trek na de maaltijd snel kan ontstaan. Als toevoeging kan je kiezen voor extra rauwkost of een kant-en-klare salade!

Afwisseling in de voeding is het belangrijkst en daar passen kant-en-klaarmaaltijden of salades een paar keer per week prima in, mits je let op de juiste keuze ( ;