Huidkanker komt op steeds jongere leeftijd voor. We gaan vaker op wintersport- en zonvakanties en ook de zonnebank is erg populair. We worden dus vaker en langer blootgesteld aan UV-straling maar houden daar niet altijd rekening mee. Zowel UVA als UVB-straling kan huidkanker veroorzaken. Huidkanker is vaak een plekje of bultje op de huid wat groeit, van kleur verandert of bloed. Het kan ook ruw aanvoelen. Huidkanker kan ook een moedervlek zijn die ineens ontstaat, of die je al jaren hebt maar verandert van kleur of vorm of gaat bloeden.

Een ‘gezond' kleurtje?
Het gezonde kleurtje wat je in de zomer opdoet is de beschermingsreactie van je huid tegen de UV-straling. Zodra er zonlicht op je huid komt ontstaat er een ontstekingsreactie en beschadigen de huidcellen, ook het DNA van die cellen. Eigenlijk is een zongebruinde huid een beschadigde huid. Ook wanneer je niet verbrandt kan de zon dus een vernietigende invloed hebben.

Wat kun jij doen tegen huidkanker?

  • Smeer je in de maanden van april tot oktober elke dag in met SPF 15. Een hogere factor beschermt je wel langer tegen de zon maar niet per se beter.
  • Tussen 11u en 15u zijn de UV stralen het sterkst. Probeer dan directe zon te vermijden en ga onder een parasol of in de schaduw zitten. Een parasol houdt 40 tot 50% van de UV-stralen tegen waardoor je niet volledig beschermt bent.
  • Smeer je in met zonnebrandmiddel. Een goed middel beschermt zowel tegen UVA als UVB straling. Smeer je een half uur voordat je de zon ingaat in. Herhaal dit na een half uur nog eens. Gebruik voor je gezicht ongeveer een halve theelepel, voor je romp 2 eetlepels en voor armen en benen 4 eetlepels. Hoe minder je gebruikt des te minder de bescherming is. Omdat de beschermende stoffen door de zon inactief worden gemaakt, is het goed om je minimaal om de 2 uur in te smeren. Wees je ervan bewust dat ook een zonnebrandcrème je niet volledig beschermt tegen huidkanker. De crèmes geven geen volledige bescherming en niet elke vorm van huidkanker wordt veroorzaakt door UV-straling.
  • Kleed jezelf tegen UV-straling. Hoe dikker de stof gewoven is des te meer straling er wordt tegengehouden. Donkere kleding houdt UV-straling vast waardoor het beter beschermt dan lichte kleding. Natte kleren beschermen ook minder dan droge kleren.
  • Bescherm je gezicht, hals, nek en ogen door een pet of hoed te dragen en een zonnebril. Ook hier moet je er op letten dat je nog wel indirecte UV-straling op je gezicht krijgt. Kies voor een UV-werende zonnebril met CE-markering.
  • Laat je huid wennen aan de zon, de huid heeft een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen de invloed van UV-straling: huidverdikking en bruiner worden. Huidverdikking, onder invloed van UVB, geeft de meeste bescherming maar moet langzaam opgebouwd worden. Hou na de eerste keer zon 48 uur rust en na elke zonperiode 24 uur rust. Huidverkleuring geeft weinig bescherming tegen UV-straling.
  • Bescherm kinderen to 18 jaar extra goed tegen de zon. De huid van kinderen is nog in ontwikkeling en raakt sneller beschadigd door de zon. Houd baby's en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon. Smeer je kinderen ook elke dag (van april tot oktober) in met factor 15, bij buitenactiviteiten is factor 30 gewenst.


Bronnen:
Volkrant.nl
Gezondheidsnet.nl
Nu.nl
Smeerjein.nl