Hertenbiefstuk in rode wijnsaus
(260 kcal p.p.)                                                               

Ingrediënten (voor 4 personen)   
4 hertenbiefstukken ( à 100 gram per stuk) 
peper
zout
40 gram boter
halve, gesnipperde ui 
2 eetlepels bloem
1 glas rode wijn
verse rozemarijn 

Breng de hertenbiefstukkken op smaak met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de biefstukken in boter, 3,5 minuten per kant op hoog vuur. Haal de biefstukken uit de pan en leg deze op een bord. Zet het vuur laag. Fruit vervolgens de ui in het braadvet. Roer 2 eetlepels bloem door het braadvet met ui. Gooi al roerende (goed blijven roeren) een glas rode wijn door het mengsel. Laat het mengsel al roerende 1 à 2 minuten doorkoken. Als de saus te dik is, leng hem dan aan met wat kokend water. Breng de saus op smaak met peper, zout en rozemarijn. Verhit de biefstuk kort mee in de saus (zodat deze weer warm is). Dien de biefstuk op met saus er overheen en garneer met een takje rozemarijn.
 

Bijgerecht: aardappelgratin
(250 kcal p.p.)

Ingrediënten (voor 4 personen)
40 gram boter
2 teentjes knoflook, gepeld
125 gram crème fraîche, halfvol
125 gram halfvolle melk
peper
zout
nootmuskaat
5-6 grote vastkokende aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden/geschaafd
1 ui in dunne ringen
50 gram geraspte goudse jonge (belegen) kaas

Verwarm de oven voor op 180 °C. Knoflook halveren en ovenschaal (of kleine schaaltjes) inwrijven met knoflook en vervolgens invetten met de helft van de boter. Vermeng in een kom de crème fraîche en halfvolle melk tot een glad mengsel. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Stapel laagje voor laagje de aardappelschijfjes op elkaar en wissel af met een laagje uienringen. Schenk tussen elke laag wat van het mengsel van crème fraîche en melk. Als de ovenschaal vol zit schenk dan het overgebleven mengsel over de aardappelschijfjes heen. Bestrooi het geheel met geraspte  kaas en leg er stukjes roomboter op. Bak de gratin gaar in 40-50 minuten, totdat de aardappels gaar zijn en het korstje knapperig en bruin.

Tips
– Als je de aardappelgratin in een grote schaal maakt druk deze dan bijvoorbeeld uit met een beker/vorm voor een leuke presentatie op het bord. Ook kun je de gratin vooraf al in kleine vormpjes maken (eventueel muffinvormen).
– De gratin kun je eventueel een dag van te voren maken. Bak de gratin dan zonder kaas 30 minuten voor en bewaar deze vervolgens in de koelkast. Laat de volgende dag de aardappelgratin eerst op kamertemperatuur komen alvorens je hem afbakt. Bestrooi de gratin met de kaas en wat klontjes boter en bak hem in 15 – 20 minuten af op 200 °C.
– Combineer de hertenbiefstuk en aardappelgratin met bijvoorbeeld: spruitjes, rode kool, stoofperen, broccoli, haricots verts of gebakken champignons.
- In plaats van volvette kaas kun je ook 30+ kaas gebruiken.