Frisdrank en vruchtensap
Frisdranken, ook de light varianten, krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur (bijvoorbeeld in cola), citroen- of appelzuur (in allerlei fris- en sportdranken). De zure smaak merk je niet op door de toegevoegde suiker of zoetstof. Suiker onderdrukt de zure smaak wel, maar neutraliseert het zuur niet. Wist je dat vruchtensappen (bijvoorbeeld appel- en sinaasappelsap) nóg zuurder zijn? Bedenk dat bijna alle dranken zuur zijn. Water, gewone thee (zonder suiker) en melk zijn uitzonderingen.

Voeding
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Vooral voor fruit moet je oppassen en met de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap). Ook aangezuurd snoep kan schade aanrichten. Denk aan drop, zure matten, winegums, fruittoffees en lolly's. Verder zijn candysprays en gels extreem zuur. Hiervan worden steeds kleine beetjes in de mond of op de tong aangebracht, waardoor de tanden steeds opnieuw zuur te verwerken krijgen. Lolly's en ander sabbelsnoep zijn extra schadelijk, omdat de zuren lang in de mond blijven. Alle levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, zoals slasaus of mayonaise, veroorzaken bij veelvuldig gebruik tanderosie.

Wat kun je zelf doen, naast goed poetsen en flossen?

Tips om je tanden in te zetten:

  • Kies voor drie hoofdmaaltijden per dag, gebruik maximaal vier keer per dag iets tussendoor.
  • Let ook bij fruit en vruchtensappen op het aantal gebruiksmomenten.
  • Drink frisdrank en andere zure dranken met mate, ook light frisdranken! Drink zure dranken bij voorkeur met een rietje of met ijsklontjes.
  • Neem voldoende "maal"-tijd bij harde etenswaar. Kauwen stimuleert de vorming van speeksel. Speeksel bevordert de afvoer van bacteriën en voedselresten uit de mond, beschermt de tanden, neutraliseert zuren en helpt de remineralisatie van de tanden en het herstel van het tandweefsel.
  • Drink veel water. Ook om de mond te spoelen na een gebruiksmoment met zure producten.
  • Gebruik ten minste één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten.
  • Als je kauwgom kauwt, activeer je de productie van beschermend speeksel. In de meeste soorten kauwgom zitten suikervervangers. Kijk ernaar op de verpakking en kies een suikervrije variant.

Bronnen:
www.ivorenkruis.nl
www.voedingscentrum.nl
www.suikerinfo.nl