Functie van grappen

Volgens humorexpert en hoogleraar sociologie G. Kuipers heeft humor veel functies. “Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om sociale ervaringen te delen, maar ook om betekenis te zoeken, te relativeren, groepsgrenzen te benadrukken of om een moraal aan te geven. In het begin van de coronatijd was coping vermoedelijk de belangrijkste functie van humor. Er gebeurt iets verontrustends en door grappen te maken, lijkt het probleem een beetje kleiner.”

Daarnaast wordt humor ook ingezet om te kijken of je op dezelfde golflengte zit. Als je samen kan lachen om een grap voelt dat als verbinding omdat je elkaar begrijpt. Daarnaast is lachen een expressieve emotie die je soms uit je comfortzone haalt en helpt bij het aangaan van sociale contacten. Lachen en grappen maken helpt het gevoel van gezamenlijkheid te vergroten.

Door het maken van grappen stel je je open naar iemand. Als je grap dan niet wordt begrepen kan het als pijnlijk of zelfs als falen worden ervaren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die vaker onbegrepen grappen maken, sneller contact met anderen vermijden.

 

Ingrediënten voor een leuke grap

Ondanks dat humor heel persoonlijk is blijkt uit onderzoek dat de ‘ingrediënten’ voor een leuke grap universeel zijn. De grappigste grappen bevatten 2 personages en maximaal 5 gedachtesprongen. Zitten er daar meer van in de grap, dan snappen we hem vaak niet en kunnen we er niet om lachen.

 

Wie laat jij lachend het nieuwe jaar in gaan?

 

Zin om te lachen?

Weet je even geen grap te bedenken, maar wil je iemand aan het lachen maken of zelf even flink lachen? Bekijk hier het perfecte filmpje

 

Bron:
R.I.M. Dunbar e.a, The complexity of jokes is limited by cognitive constraints on mentalizing, Human Nature, 2016
Van Osch, B. (2021). “Als iemand om je lacht, weet je: wij begrijpen elkaar”. Psychologie Magazine, 6, 92-95.