Peulvruchten, de voordelen:
Peulvruchten bevatten eiwitten, ijzer en veel vezels. Door deze goede eigenschappen helpen peulvruchten het slechte cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit houdt de bloedvaten weer gezond. Heel fijn dus! Peulvruchten kunnen vanwege hun samenstelling goed gebruikt worden als vleesvervanger.

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes lijken meer op groente en worden daarom niet tot de peulvruchten gerekend. Ook pinda’s zijn officieel wel peulvruchten maar worden door hun samenstelling onder de noten gerekend.

Alle peulvruchten zijn goed!
Vers, gedroogd, in pot of blik of uit de diepvries. De peulvruchten in pot of blik bevatten wel vaak wel meer zout dan wanneer je de peulvruchten zelf kookt zonder zout. Eten van te veel zout verhoogd de bloeddruk, probeer hier daarom op te letten. Wil je graag een zoutarme (natruimarme) variant kopen, kijk dan eens in het schap bij de dieetvoeding in de supermarkt.

Hoe kan ik een smakelijke maaltijd bereiden met peulvruchten?
Koken met peulvruchten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Maak eens een heerlijke pompoencurry met limabonen, een gekruide linzensoep, een groene salade met kidneybonen of een volkorenbroodje met humus en gegrilde groente. Er zijn veel recepten te vinden waar peulvruchten het hoofdingrediënt zijn. Probeer het eens!

Bron: Voedingscentrum.nl