Speltbrood is niet gezonder, wel duurzamer
Speltbrood is niet per se gezonder dan tarwebrood, beide type granen komen uit dezelfde familie en bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen.  Wel komen er bij het telen van spelt minder pesticiden (bestrijdingsmiddelen) aan te pas doordat spelt een dikkere beschermlaag heeft. Onterecht wordt soms gedacht dat speltbrood  glutenvrij zou zijn, maar dit is niet het geval. Voor eventuele gezondheidsvoordelen hoef je spelt dus niet te verkiezen boven tarwe. Wat wel een duidelijk verschil is tussen speltbrood en tarwebrood, is de smaak. Dus als je speltbrood lekkerder vindt of eens wil variëren dan is het een prima vervanging voor tarwebrood! 

Waar kun je op letten bij speltbrood
Let op het soort speltbrood dat je kiest. Net zoals bij tarwebrood zijn er van speltbrood volkoren en niet-volkoren varianten. Ook voor spelt geldt dat de volkoren varianten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevatten. Verder is het belangrijk om te kijken of je wel écht speltbrood koopt. De definitie van speltbrood staat niet opgenomen in de Warenwet en is dus niet beschermd. Zo worden er broden verkocht als speltbrood, terwijl ze in werkelijkheid zijn bijgemengd met andere (goedkopere) graansoorten. Speltbrood hoeft dus niet voor 100% uit spelt te bestaan. Kijk hiervoor op de ingrediëntenlijst. Producten bevatten altijd het meest van het eerstgenoemde ingrediënt. Staat speltmeel niet aan het begin van de lijst? Dan is het hoogstwaarschijnlijk bijgemengd met andere graansoorten.

 

Bronnen:
voedingscentrum.nl
kassa.vara.nl
brood.net