Van bananen krijg je een verstopping
Dit is niet waar. Groente, fruit, volkoren producten en peulvruchten bevatten veel vezels, zo ook bananen. Vezels zorgen juist voor een goede stoelgang doordat ze dienen als voeding voor de goede darmbacteriën of vocht vasthouden waardoor het volume van de ontlasting groter wordt en dit de darm stimuleert. Belangrijk is wel om voldoende vocht te drinken om verstopping tegen te gaan.

Ontbijtkoek werkt laxerend
Dit is een fabel. Gewone ontbijtkoek bevat net zo weinig vezels als witbrood. Vezels zijn ontzettend belangrijk in het stimuleren van de darmwerking en het goed laten verlopen van de stoelgang.

Voor een goede stoelgang moet je elke dag naar de wc
Ook dit is een fabel. Ieder mens heeft namelijk een eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan 3 keer in de week naar de toilet terwijl een ander 3 keer per dag gaat. Zo lang u geen klachten heeft en uw onlastig soepel is, heeft u een normale stoelgang en hoeft u zich geen zorgen te maken.

Winden laten hoort niet
Dit is niet waar. Hoe ongemakkelijk het ook is, het laten van winden hoort bij een normale, gezonde spijsvertering. Iedereen heeft een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal door het inslikken van lucht, gasvorming door de darmflora en de bloedsomloop. Gemiddeld laten we zo'n 10 - 15 winden op een dag, vaak gaat dit ongemerkt. Het ophouden van winden is niet een goed idee, hierdoor krijg je last van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen gasvorming verergeren.

Bron:
spijsvertering.info