Waarvoor heb je jodium nodig?

Jodium is belangrijk voor een goede werking van je schildklier. Je schildklier is een heel klein orgaan dat in de hals bij de luchtpijp zit. Deze produceert schildklierhormonen, en die zijn belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling bij kinderen, en voor het goed werken van ons lichaam. Wanneer je een tekort aan jodium hebt, kan de schildklier niet meer goed werken, je kun je allerlei klachten krijgen zoals vermoeidheid, het vaak koud hebben, hormonale problemen en het toenemen van je gewicht. Het lichaam heeft een voorraadje aan jodium, het kan daarom jaren duren voordat een tekort zichtbaar wordt. Wist je dat bij kinderen een jodiumtekort kan lijden tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen of zelfs tot dwerggroei?

 

Waar zit het in?

Jodium zit van nature in zeewater, in de grond en in drinkwater en komt zo in kleine hoeveelheden in onze voeding terecht. Zeewier, vis, zuivel en eieren bevatten van nature jodium. Maar dit is niet genoeg. In Nederland zitten er geen grote hoeveelheden jodium in onze dagelijkse voeding, vandaar dat de overheid besloten heeft om speciaal gejodeerd zout aan brood toe te voegen om deze tekorten te voorkomen. Op het etiket wordt dit zout aangegeven als ‘bakkerszout’ of ‘gejodeerd zout’.

Krijg ik voldoende jodium binnen?

Vanaf 9 jaar hebben we 150 microgram jodium per dag nodig. Met drie tot vier sneetjes brood krijg je al snel 70 - 100 microgram jodium binnen. De rest kun je halen uit vis, zuivel, ei of groenten. Wanneer je een bariatrische operatie hebt gehad, wordt jou aanbevolen om minder brood te nemen. Het tekort kun je het beste aanvullen met een supplement en met het volgende:

  • Gejodeerd keukenzout, jozo zout: Deze bevat minder jodium dan bakkerszout maar kun je gebruiken om je inname van jodium te verhogen door dit aan je eten toe te voegen.
  • Crackers met gejodeerd zout: een klein aantal crackers bevatten gejodeerd zout, het is goed kijken op de verpakking of de crackers die jij neemt gejodeerd zout bevatten.
  • Een supplement: Neem je minder brood, dan is de kans groot dat je niet genoeg jodium binnenkrijgt. Neem dan een supplement waar jodium in zit.

 

Bronnen:
www.voedingscentrum.nl
www.vitamine-info.nl
H. Kraak. (2014). 77 Fabels en feiten over onze voeding. Hilversum: uitgeverij Lias. Deventer: MYbusinessmedia.