Met wie ga je de feestdagen doorbrengen?
Nog geen plannen met kerst? Dan wordt het hoog tijd om hier eens over na te denken. Met wie wil je kerst vieren en waar? Ga je naar mensen toe of komen zij bij jou langs? En wat ga je doen met Oud en Nieuw? Gezellig thuis, naar een feest of bij vrienden en familie? Peil nu alvast bij de mensen die je in gedachten hebt wat hun plannen zijn, dan kom je vlak voor de feestdagen niet voor verrassingen te staan omdat zij al andere plannen hebben gemaakt.

Koop je cadeaus ruim van te voren in
De Sinterklaasdrukte is achter de rug maar reken maar dat deze nog lang niet voorbij is. Heb je geen zin in lange wachtrijen bij de kassa en misgrijpen omdat iets is uitverkocht? Begin dan nu alvast met het kopen van cadeaus. Maak een lijstje met wat je voor wie wil kopen. Kijk in folders en online waar je wat kunt halen, zo kun je gericht te werk gaan en tijd besparen. Online shoppen is trouwens erg handig, je hoeft de deur niet uit en als je nu alvast iets bestelt weet je zeker dat het met kerst in huis is. Houd ook de mensen die jarig zijn in December in gedachten.

Organiseer je een groot diner? Begin alvast met bedenken en inkopen doen
Als je zelf mensen uitnodigt om de kerstdagen bij jou door te brengen wil je vast wel iets lekkers op tafel zetten. Het op tijd en goed plannen van je kerstdiner kan je heel veel stress schelen. Wil jij de hele dag in de keuken staan, of ook genieten van je gezelschap? Kijk naar gerechten die een of twee dagen van te voren klaar te maken zijn, makkelijk te bereiden zijn of in de oven moeten zodat je er geen omkijken naar hebt. Een nieuw recept proberen? Maak deze dan al een keer van te voren als proef, dan weet je wat je te wachten staat. Nog handiger, vraag gewoon iedereen een gerecht mee te nemen! Geef duidelijk instructies zodat je niet 4 salades op tafel hebt staan. Maak een lijstje met alle producten en lekkernijen die je met kerst in huis wilt hebben. Heb je producten nodig die lang houdbaar zijn? Koop die nu alvast in (let op de aanbiedingen!) en streep ze af. Zo ben je lekker op tijd en geen dief van je eigen portemonnee.

Vraag om hulp
Neem je teveel hooi op je vork en kom je om in de dingen die je nog ‘moet' doen? Vraag dan om hulp, anderen kunnen je ook helpen met cadeaus kopen, boodschappen doen, plannen etc. Door taken aan anderen over te laten verminder je de stress en zorg je ervoor dat je meer tijd hebt om te kunnen genieten van de familie, vrienden en het gezelschap.

Schrijf je kerstkaarten nu alvast
Het lijkt wat vroeg, maar waarom niet? Dan hoef je niet op het laatste moment hier een hele avond aan te besteden. Tegenwoordig kun je ook kerstkaarten online maken, leuk met een eigen foto. Zet er alvast een kerstgroet in en dan hoef je alleen nog maar de enveloppen van adres te voorzien. Plan ook meteen een dag om ze op de post te doen en zet dit in je agenda, zo verstuur je de kaarten ook op tijd!

Voor volgend jaar
Alle kerstkaarten en kerstdecoraties gaan na de feestdagen in de aanbieding. Nu kun je je slag slaan om deze alvast goedkoop voor het volgend jaar in te slaan. Dat bespaart geld, en tijd!
Is december voor jou ook een zware aanslag op je bankrekening? Dan kun je in januari ook alvast een spaarpotje maken voor december. Als je elke maand een klein bedrag kunt sparen, heb je aan het eind van het jaar al een mooie buffer voor de feestdagen. Een klein beetje elke maand merk je minder dan een groot bedrag in 1x.
Zie je al een leuk cadeautje voor iemand? Waarom pas met de kerst wachten om het te kopen? Begin na de zomer al met het om je heen kijken, zo kun je de aankopen mooi verspreiden. Hou ook eens bij welke ideeën je hebt voor bepaalde mensen. De kans is groot dat je deze tegen december door de stress vergeten bent. Op zoek naar een origineel cadeau? Waarom wachten tot de laatste maand als je een heel jaar hebt?

Geniet!
Het belangrijkste is wel dit, geniet! De feestdagen zijn net zoals alle andere dagen, soms lijken ze perfect en soms gaat het helemaal niet zoals je zelf in gedachten hebt. Geniet hoe dan ook, van de kleine momenten, van het lekkere eten en van het gezelschap.