Kip met wat extra vet

Net zoals bij een koe of varken heeft ook de kip vettere delen. Hierdoor is een stukje kipfilet heel mager, maar bevat en kipdijfilet meer vet. Deze vettere delen worden vaak gebruikt bij bewerkte kipproducten zoals kippengrillworst of kipbraadworst. Ook kipgehakt is gemaakt van de vettere delen van de kip. We denken vaak dat ook deze producten mager zijn, terwijl dit niet altijd het geval is!

 

Wat zit erin?

Hierbij een aantal voorbeelden waarbij er verschillende producten met elkaar worden vergeleken. Er is gekeken naar het aantal kilocalorieën per 100 gram onbereid product.

  • Kipfilet bevat 109 kcal
  • Kipgehakt bevat 147 kcal
  • Kippendijfilet bevat 154 kcal
  • Kippenchipolata bevat 185 kcal
  • Kipbraadworst bevat 200 kcal
  • Kipgrillworst bevat 209 kcal

 

De beste keuze?

Ondanks dat er in veel bewerkte kipproducten de vettere delen van de kip zijn gebruikt, zitten deze producten vaak wel iets lager in kilocalorieën dan een vergelijkbaar product gemaakt van een andere dier. Grillworst gemaakt van varkens bevat bijvoorbeeld meer energie dan de kipvariant. In dat opzicht is de keuze voor kip een betere, maar niet meteen de gezondste keuze.

Wil je voor gezond gaan? Kies dan bijvoorbeeld voor 1 van deze producten: kipfilet, kalkoenfilet, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes en mager lamsvlees.

Probeer daarnaast niet meer dan 500 gram vlees per week te eten (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Het geldt niet alleen voor rauw rood vlees, maar ook als het bereid is.

 

Bron: www.ah.nlnevo-online.rivm.nlwww.voedingscentrum.nl