Vocht onttrekking
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koffie geen vocht onttrekt aan ons lichaam, maar juist bijdraagt aan de vochtinname. Koffie bestaat namelijk voor meer dan 95% uit water en is caloriearm. Koffie zonder suiker en melk kun je dus prima drinken.

Voor- en nadelen cafeïne
Koffie bevat cafeïne, deze kan een stimulerend effect hebben op de concentratie en alertheid. 15 minuten na het drinken van een kopje koffie kun je dit effect al merken. Krijg je te veel cafeïne binnen dan kun je klachten krijgen als rusteloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven en hardkloppingen. Ook kun je hierdoor minder makkelijk in slaap komen. Meestal treedt dit effect op bij een inname van 5 of meer koppen koffie. Cafeïne kan ook de bloeddruk tijdelijk licht verhogen. Heb je al een verhoogde bloeddruk? Dan is het beter om niet meer dan 2-3 koppen koffie per dag te drinken. Of kies voor cafeïnevrije koffie.

Cholesterol
Koffiebonen bevatten een stof, cafestol, die in beperkte mate je cholesterolgehalte verhoogt. Drink je gefilterde koffie? Dan wordt deze stof door het filter tegengehouden en wordt zo dit effect teniet gedaan. Drink je ongefilterde koffie zoals Turkse koffie of uit een cafetière? Dan blijft deze stof in de koffie zitten en kan deze het cholesterolgehalte laten stijgen. Heb je al een hoog cholesterol dan kun je beter voor gefilterde koffie kiezen.

Koffievervanger
Er zijn tegenwoordig ook koffievervangers op de markt, die worden vaak gemaakt van geroosterde en gemalen cichoreiwortel en granen zoals tarwe en rogge. Deze zijn o.a. te vinden bij de drogist of een natuurwinkel.

Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Food-info.net