Vezels wat zijn het?
Vezels zijn plantendeeltjes die niet verteerd kunnen worden door de dunne darm. Ze komen daardoor onveranderd in de dikke darm terecht waar ze vocht vasthouden en zo bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels eet, dit kan leiden tot o.a. darmklachten en obstipatie. Ook zorgen vezels er voor dat je langer vol blijft zitten waardoor je minder snel weer honger krijgt. Een volwassen persoon doet er goed aan om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Wat kun je doen om er voor te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt?

Kies voor volkoren, vezelrijke producten
Denk hierbij aan volkorenbrood, volkoren beschuit of crackers, roggebrood, volkoren pasta maar ook zilvervliesrijst. Als ontbijt kun je naast volkorenbrood ook kiezen voor muesli (ongezoet), havermout of all bran.

Groente en fruit bevatten veel vezels
Groente en fruit zijn een grote bron van vezels, neem ze daarom lekker als tussendoortje (denk aan snacktomaatjes, stukjes komkommer of kleine worteltjes), een stuk fruit bij de lunch of als toetje, of begin al bij het ontbijt.

Neem extra groente
Kies eens voor een lekkere salade of rauwkost bij de lunch. Neem dan niet alleen sla maar doe er nog van alles doorheen als tomaat, komkommer, paprika of geraspte wortel. Heb je nog wat volkorenpasta over van de vorige dag? Met wat groente erbij maak je zo een lekker lunchgerecht en krijg je weer extra vezels binnen.

Zet wat vaker peulvruchten op tafel
Bruine bonen, kapucijners, linzen, kidneybonen, witte bonen, zwarte bonen, alle bonen bevatten veel vezels en daarnaast ook nog eens veel eiwitten. Zet ze daarom eens wat vaker op tafel. Voeg ze aan soepen, salades en gerechten toe.

Vergeet niet voldoende te drinken wanneer je meer vezels eet!

Bron:
Voedingscentrum.nl