Knuffelen met dieren

Als het gaat om de liefde zijn er 2 hormonen belangrijk: het hormoon dopamine die van invloed is voor hartstocht en hunkering en het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Dit laatste hormoon maak je aan bij onder andere aanrakingen van de huid met anderen. Bijvoorbeeld tijdens het knuffelen met jouw huisdier. Dit hormoon geeft je niet alleen een prettig en troostend gevoel, maar het blijkt ook je bloeddruk en je stress te verlagen. Mensen die meer oxytocine aanmaken blijken uit onderzoek ook socialer en vriendelijker te zijn naar hun omgeving. Je gaat er dus echt lekkerder door in je vel zitten.

En niet alleen jij gaat lekkerder in je vel zitten, ook dieren doen dat! Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijvoorbeeld leeuwen die werden blootgesteld aan extra oxytocine veel toleranter werden naar andere onbekende leeuwen. Tijdens het onderzoek gaven de onderzoekers aan dat ze de gelaatstrekken van de leeuw onmiddellijk zachter zagen worden, minder gerimpeld werden en een kalmere houding kregen.

 

Denk soms als een aap

Mensen worden vaak vergeleken met apen. Natuurlijk zijn er veel verschillen, maar op 1 gedragspunt kunnen wij in ieder geval veel van de aap leren. Tijdens een lezing van gedragsbioloog Patrick van Veen gaf hij aan dat een bepaalde aapsoort bij onenigheid de rug naar de andere aap toekeert. Wij mensen zien dat als afwijzing, maar bij apen is het juist het tegenovergestelde. Het toekeren van de rug is het signaal om aan te geven dat hij/zij graag gevlooid wil worden door de ander aap en toenadering zoekt.

De volgende keer als iemand jou de rug toekeert kan je het als een afwijzing blijven zien, maar je het ook zien als signaal dat hij/zij de discussie wilt onderbreken. Pak dat moment dus juist om op een andere manier toenadering te zoeken.

 

Geef morgen niet alleen aandacht aan je partner, maar ook aan je huisdieren óf leer van dieren om je relatie met anderen te verbeteren.

 

Bron: www.psychologiemagazine.nlwww.communiceren.nuwww.eurekalert.org