Een groot en belangrijk deel van ons leven vindt plaats aan tafel. Het is de plek waar het gezin samenkomt, gezellig wordt gegeten met vrienden, liefdes ontstaan en zaken worden gedaan. Geen wonder dat menu, tafelschikking en aankleding van de tafel altijd grote aandacht hebben gekregen.

Mes & Vork biedt een kijkje in onze tafelgewoonten aan de hand van een buffet van vijftien rijk gevulde thematafels, van Aangepast tot Zout, gegarneerd met verhalen, beelden en tips.

Je dwaalt langs kostbare pronkserviezen, schitterend tafelzilver en eeuwenoude scherven, maar ook langs bestek voor linkshandige en patatzakjes van Bram Ladage. Daarnaast zijn recepten en gedragsregels voor aan tafel te lezen, hangen oog- en tongstrelende schilderijen uit de collectie aan de muur en worden filmfragmenten van beroemde eetscènes vertoond.

Ook kun je de favoriete serviesstukken bewonderen van bekende Rotterdammers, zoals burgermeester Aboutaleb, lingerieontwerpster Marlies Dekkers en tv-coryfee Koos Postema. Voor wie zich de etiquette van het tafelen eigen wil maken, kan de uitdaging aangaan en zelf tafels dekken.


Ben je geïnteresseerd?
De tentoonstelling "Mes & Vork" duurt tot 15 mei 2011.
Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam

Bron: Historisch Museum Rotterdam