Mindfulness helpt
Door je aandacht te richten op het 'nu', verbeter jij je concentratie en ontspan je gemakkelijker. Je leert om afstand te nemen van de gedachtes in je hoofd en je geest wordt rustiger. Dit geeft je de ruimte om je stresspatronen en de automatische piloot te herkennen. Je creëert ruimte om (andere) keuzes te maken, beter je grenzen te bewaken en de stress op een gezonder manier te hanteren. Want vaak zijn situaties niet te veranderen of te voorkomen maar ligt er ruimte in hoe je er tegen aankijkt.

Maak je onbewuste handelingen bewust
Ongetwijfeld reis jij wel eens in de auto, fiets of bus naar huis en heb je bij thuiskomst niet één keer aandacht gehad voor de route, het ging allemaal vanzelf. Waar ben jij met je hoofd als je aan het afwassen bent, of je tanden poetst? Veel handelingen doen we op de automatische piloot terwijl we in gedachten bezig zijn met plannen, boodschappen lijstjes, piekeren, dagdromen enz. We denken over de toekomst of het verleden. Het is niet de bedoeling van Mindfulness om te stoppen met denken, maar om te leren even te stoppen en jezelf ruimte te geven voor de ervaring in het nu. Hierdoor creëer je rust en ontspanning voor jezelf en de mensen om je heen.

Zo pas je Mindfulness toe

- Tijdens het tandenpoetsen
Wees je bewust van de beweging van je arm, het geluid van de tandenborstel over je tanden en de sensatie van de tandpasta in je mond. Let ook eens op je lichaamshouding, de temperatuur, geluiden en geuren om je heen.

- Tijdens het douchen
Voel hoe je de warmte van het water ervaart, hoe het water op je gezicht voelt. Hoe de zeep en shampoo ruiken en hoe de zeep op je huid voelt. Wees je ook bewust van de sensaties die je voelt tijdens het afdrogen, hoe voelt de handdoek aan?

- Tijdens het afwassen
Wees je bewust van de allereerste keer dat je handen het water in gaan, voel de warmte van het water. Pak elk bord, bestek of beker apart op en voel ook het verschil in materiaal. Let op wat je ruikt, hoort en voelt.

Merk je dat je gedachten afdwalen? Ga dan weer terug naar je zintuigen en wees je bewust van wat je ervaart. Wat voel, hoor, zie, proef en ruik je?

Bronnen:
Headspace.com
Huffingtonpost.com
MyDailyLifestyle.nl