Wat is mindfulness en waar komt het vandaan?
Het proces van ‘'leven in het moment en acceptatie'', waarbij je de automatische piloot als het ware uitschakelt, wordt mindfulness genoemd. Met mindfulness leer je te accepteren. Je bent aanwezig in het nu met je volle aandacht en denkt dus niet aan de toekomst of het verleden. Mindfulness vertoont overeenkomsten met meditatie, yoga, en tai chi. Al deze vormen van aandacht voor aanwezigheid hebben een boeddhistische achtergrond die met name in Oost-Azië zijn ontstaan.

Heb aandacht voor vanzelfsprekende dingen
Bij mindfulness gaat het niet om ontvangen, maar vooral om accepteren, dus dat je aandacht hebt voor wat er op dat moment is zonder oordeel. Bijvoorbeeld wanneer je zit, wat voel je dan precies? Voel je dat je billen rusten op het zitvlak van de stoel? Wat merk je dat je lichaam doet? Hetzelfde geldt voor ademen, dat is zo vanzelfsprekend. Sta er even bij stil en ben je bewust van je ademhaling.

Mindfulness doe je zo!
Mindfulness, mediteren, yoga; je wordt er rustig en ontspannen van doordat je nergens anders aan denkt en leeft in het hier en nu, dit moment. Natuurlijk heeft niet iedereen het in zich om te kunnen mediteren, maar vrees niet want je kunt het gewoon leren. Ga liggen op bed of een bank en zorg dat je niet afgeleid wordt door je telefoon, de tv of de radio. Sluit je ogen. Wat hoor je? En wat voel je precies? Val je in slaap of krijg je juist een heel onrustig gevoel? Vestig je aandacht op je aanwezigheid in je lichaam en accepteer de dingen zoals ze zijn op dit moment. Doordat je overschakelt van de verandermodus naar de acceptatiemodus verlies je geen energie in weerstand en verzet. Als er geen energie verloren gaat in weerstand en verzet, kunnen situaties duidelijker worden, waardoor je de strijdbijl met jezelf en een bepaald topic kunt begraven. Dus zet die automatische piloot eens uit, luister naar je ademhaling, voel wat je lichaam precies doet en het belangrijkste; accepteer wat er is!

 

Bronnen:
Psychologiemagazine.nl
Leidenuniversiteit.nl
Aandachttraining.info