• ‘Goede' en ‘slechte' vetsoorten leveren even veel energie
    Vet (alle soorten, ook olie) levert van alle voedingsstoffen de meeste calorieën per gram. Goed om te weten is dat ook de ‘goede' vetten en oliën veel calorieën leveren, in energiegehalte verschillen de verzadigde en onverzadigde soorten vet niet van elkaar!

  • Verzadigd vet is vaak ‘verborgen' vet
    Vet is niet altijd zichtbaar in voedingsmiddelen, terwijl er wel veel vet in kan zitten. Volvette kaas en de meeste soorten worst bestaan bijvoorbeeld voor een derde uit vet. Zo kan het dat je ongemerkt veel vet binnen krijgt.

  • Transvet is nog slechter dan verzadigd vet
    Transvet is gehard vet, dat het cholesterolgehalte in het bloed nog sterker verhoogt dan verzadigd vet. Transvet zit vooral in koek en gebak, bladerdeegproducten en patat gebakken in hard vet.

  • Producten met veel onverzadigd vet kunnen ook veel verzadigd vet bevatten
    Als producten veel onverzadigd vet bevatten, betekent dat niet automatisch dat ze weinig tot geen verzadigd vet bevatten. Pindakaas is een goed voorbeeld van een product dat veel onverzadigd vet bevat, maar ook redelijk wat verzadigd vet bevat.

  • Ook plantaardige producten kunnen verzadigd vet bevatten
    Dat vet plantaardig is, betekent niet dat het daarom ook gezond is. Sommige plantaardige vetten worden ‘gehard' waardoor er slecht verzadigd vet ontstaat. De aanduiding ‘plantaardig' zegt dus alleen iets over de herkomst van het vet. 

  • Olie bevat alleen vitamine E, halvarine, margarine en bak- en braadvet bevatten ook vitamine A en D
    Halvarine, margarine en bak- en braadvet (vast en vloeibaar) zijn een belangrijke bron van vitamine A, D en E. Oliën bevatten alleen vitamine E. Als je in olie bakt, zorg dan dat je je brood besmeert met halvarine of margarine uit een kuipje.

  • Alle soorten olie zijn even ‘goed'
    Alle soorten olie bestaan vooral uit onverzadigd vet en het maakt dan ook niet uit welke soort je gebruikt. Olijfolie bevat iets meer enkelvoudig onverzadigd vet dan bijvoorbeeld zonnebloem-, mais- en arachideolie, maar deze oliën bevatten weer meer meervoudig onverzadigde vetten. Beide soorten vet zijn oké.

  • Boter is niet hetzelfde als halvarine of margarine
    De verschillen zitten vooral in de hoeveelheid vet of in het soort vet. Boter is gekarnde room van melk. Boter wordt altijd van de room van melk gemaakt. Boter moet ten minste 82% melkvet bevatten. Margarine bevat ook veel vet, gemiddeld 70 tot 80 procent. Halvarine heeft een vetgehalte 40% of minder en wordt gemaakt van plantaardige olie. Let je op je gewicht, kies dan voor halvarine.

  • De term ‘dieet' op de verpakking van broodsmeersels zegt iets over het soort vet
    De term ‘dieet' betekent niet dat er minder vet in het product zit, zoals bij ‘light', maar zegt alleen iets over het soort vet dat het product bevat. ‘Dieet' geeft aan dat minimaal 50% van het vet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en dus zeker voor de helft uit het ‘goede' vet bestaat.

Meer weten over vetten?
Een handig hulpmiddel is de ‘Vetwijzer' van het Voedingscentrum. Hierin staan allerlei producten met het soort vet dat deze producten bevatten.

Bron: Voedingscentrum.nl