Laten we duidelijk zijn. In chocolade zitten veel calorieën en veel verzadigd vet die de kans op overgewicht vergroten en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

Maar chocolade heeft ook goede eigenschappen. Een kleine hoeveelheid pure chocolade is juist goed voor hart en bloedvaten.

Uit een studie van de Wageningen Universiteit en het RIVM blijkt dat het eten van tien gram pure chocolade per dag, gedurende vijftien jaar, de bloeddruk verlaagt en de kans op sterfte door een hart- of vaatziekte vermindert. Het onderzoek  is gedaan onder oudere mannen uit Zutphen (en wordt daarom de ‘Zutphense studie' genoemd).  Uit de resultaten blijkt dat bij de groep mannen die gemiddeld vier gram cacao per dag at, de kans op sterfte door een hart- of vaatziekte de helft kleiner was dan die bij de groep die nooit cacao gebruikte. De gunstige werking zou te verklaren zijn uit de aanzienlijke hoeveelheden flavanoïden (ook wel ‘flavanolen' genoemd) die in cacao zitten.

Flavanoïden zijn anti-oxydanten die de invloed van vrije radicalen in het lichaam beperken. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die in het lichaam ontstaan, onder meer bij de stofwisseling. Vrije radicalen kunnen de lichaamscellen beschadigen en daardoor bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker. Flavanoïden hebben verder een gunstige invloed op de werking van de vaatwand en gaan het samenklontering van bloedplaatjes tegen die stolsels veroorzaken. Overigens komen deze flavanoïden ook voor in thee en rode wijn.

Om vier gram cacao binnen te krijgen, moet iemand tien gram pure chocolade eten. Dat is helaas maar ietsje meer dan één chocolade-eitje (puur) per dag.

Bronnen:

Voedingscentrum.nl
RIVM.nl (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)