Wat je denkt en voelt, heeft invloed op jouw gezondheid
Negatieve gedachtes, stemmingen en gevoelens kunnen zorgen voor een verhoogd cortisol gehalte (een hormoon dat vrijkomt bij stress), hoge bloeddruk, ontstekingen en hart- en vaatziekten. Stress zorgt namelijk voor een verminderde weerstand. Een positieve insteek zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en jij jouw weerstand verbetert. Allemaal gemakkelijk gezegd, maar hoe verander jij je eigen kijk op de wereld in een positievere wanneer er zoveel is om negatief over te zijn?

Een positieve denkwijze is een keus
Vaak laten wij ons leiden door de negativiteit van anderen, onszelf of onze omgeving. Het is dus gemakkelijk om negatief te denken en vaak gaat dit ook onbewust. Positief denken is echter een keus. Je kunt jezelf een andere denkwijze aan leren. Merk je dat je een negatieve gedachte hebt? Zet deze dan om in een positieve gedachte. Begin jij een zin in je hoofd vaak met "ik kan niet.." of "dat lukt mij toch niet"? Zet deze dan om in "ik kan het wel" en "dat lukt mij wel". Probeer negatieve gedachtes niet te veel toe te staan maar kijk naar het positieve in iets.

Focus op wat goed is
Is jouw glas halfvol of halfleeg? Je hebt zelf in de hand of je negatieve of positieve gedachtes toelaat. Kijk niet te veel naar wat niet goed gaat of wat je niet hebt of niet kunt, hiermee ontwikkel je ontevreden gevoelens en focus je te veel op het negatieve. Bekijk situaties ook eens op een positieve manier, elke situatie is zoals hij is met negatieve en positieve kanten. Waar een deur zich sluit, opent een ander weer. Hiermee verschuif je hoe jij de wereld om je heen beleeft, door optimistischer gestemd te zijn sta je meer open voor nieuwe kansen.

Je hoeft niet perfect te zijn
Wanneer je alsmaar probeert perfect te zijn, zijn er altijd dingen die niet lukken. Dingen die niet lukken creëren negatieve gevoelens. Laat los dat alles perfect moet verlopen en dat je nooit fouten mag maken, dit zal namelijk niet lukken en geeft je alleen maar een negatief gevoel over jezelf. Kijk naar jezelf en benadruk de positieve dingen. Wat vind je wel goed, leuk, mooi of positief aan jezelf? En wat ging er in de situatie waarin jij je bevond wel goed?

Een positieve houding trekt andere mensen mee!
Mensen reageren beter op iemand met een positieve houding dan iemand met een negatieve houding. Een positieve houding trekt andere mensen aan en kan jou en anderen enorm motiveren. Door een positieve houding kun jij jezelf en anderen stimuleren om bijvoorbeeld te leren, met tegenslag om te gaan, feedback te gebruiken en de samenwerking met elkaar aan te gaan. Omring jezelf ook met mensen met een positieve instelling en zoek positieve situaties op. Negatieve denkers hebben een grotere negatieve invloed dan je zou vermoeden.

Lach
Lach! Lach om en naar jezelf, lach om situaties, lach naar anderen. Een glimlach doet je goed voelen en de mensen die naar jou kijken krijgen er ook een positief gevoel van.